Tíz év tanulás és zarándoklat – Minielőadásos tanévnyitó a Pázmány Szenior Egyetemen

Hazai – 2024. szeptember 18., szerda | 11:19

Tíz évvel ezelőtt indult el a Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (PPKE BTK). Az elmúlt évtized tiszteletére az új tanév ünnepélyes tanévnyitóval indult szeptember 10-én.

Az eseményt a PPKE rektora, Kuminetz Géza és a PPKE BTK dékánja, Birher Nándor közösen nyitották meg, hangsúlyozva az ünnepi alkalom jelentőségét. Köszöntőikben kiemelték az élethosszig tartó tanulás fontosságát, valamint az idősebb korosztály önművelésének értékét. Bár tíz év történelmi léptékben nem tűnik soknak, gyorsan változó világunkban a Szenior Egyetem évtizedes működése azt mutatja, hogy valódi társadalmi igényt elégít ki.

Kőszeghy Miklós, a PSZE Kuratóriumának elnöke beszédében elmondta, hogy miért vállalta el ezt a feladatot. Elmondása szerint teljes mértékben azonosulni tudott azzal a célkitűzéssel, hogy olyan szenior egyetemet indítsanak, amely lehetőséget ad azoknak, akik idősen is nyitottak maradtak, fontosnak tartják tudományos ismereteik gyarapítását, és szeretnék megőrizni aktivitásukat és frissességüket.

A PPKE BTK Mikszáth Kálmán téri épületében – a Sophianumban – az elmúlt tíz év alatt összesen 104 kurzust tartottak, több mint ezer előadással közel hatezer beiratkozott hallgató számára.

Az ünnepi program folytatásaként rövid tudományos előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők a zarándoklás és tudomány témakörében.

Szakács Béla Zsolt művészettörténész, a PSZE Kuratóriumának tagja felidézte az első művészettörténeti kurzus nyitó előadását, amelyet Minden út Rómába vezet (a keresztény építészet kezdetei) címmel tartott. Erre emlékezve a jubileumi tanévnyitón elhangzó előadásának is ezt a címet adta: Minden út Rómába vezet: középkori zarándokok úti élményei.

Kőszeghy Miklós ókortörténész Minden út Jeruzsálembe vezet(ett)… címmel tartott előadást. Az előadó a zarándoklás történetét mutatta be az ókortól kezdve a későbbi korokig.

Radvánszky Anikó irodalmár, egyetemi docens, kuratóriumi tag Minden út a „Senkiföldjén” át vezet címmel tartotta meg előadását. Ebben a zarándoklat toposzának megjelenését mutatta be a 20. századi kortárs irodalomban.

Hidas Zoltán szociológus, filozófus, egyetemi tanár, kuratóriumi tag előadásában a zarándoklatok földrajzi célpontjait jelentő szent helyek társadalmi változásaival foglalkozott.

Az ünnepi alkalom végén a vendégek megtekinthették a PSZE első tíz évét bemutató kiállítást Az ismeretszerzés zarándokútján címmel.

A kiállítás tablói összekapcsolták a mintaelőadások témáit a zarándoklással és az időskori tanulással. Ahogy Márai Sándor írta: „Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás.” Így a szenior hallgatók számára sem a kurzus végén kapott tanúsítvány a legfontosabb, hanem a tanulási folyamat és az azzal járó felfedezések, a gondolkodás öröme. A résztvevők bátran vállalják a tudományos zarándokút kihívásait, élvezve az új ismereteket és az időskori szellemi teljesítményükből fakadó önbecsülést. Az utazás biztonságos és jól tervezett, a Pázmány BTK tanárai – mint tapasztalt zarándoklatvezetők – segítenek elkerülni a művelődés tévútjait és elakadásait.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria