Tizenöt új szenttel gazdagodik az Egyház – Carlo Acutis szentté avatására jövőre kerül sor

Ferenc pápa – 2024. július 2., kedd | 18:47

Július 1-jén rendes, nyilvános konzisztóriumot vezetett Ferenc pápa számos boldog szentté avatása ügyében. Döntöttek Boldog Giuseppe Allamano rendalapító, Boldog Emmanuel Ruiz López ferences és tíz vértanútársa, Boldog Marie-Léonie Paradis és Boldog Elena Guerra rendalapító szerzetesnővérek, valamint Boldog Carlo Acutis szentté avatásáról is.

Ferenc pápa május 23-án hagyta jóvá a vonatkozó dekrétumokat. Az ekkor jóváhagyott egyéb dekrétumok között volt magyar vonatkozású is: elismerték Isten szolgálója Bódi Mária Magdolna világi hívő vértanúságát, aki 1921. augusztus 8-án született Szigligeten (Magyarország), és a hit iránti gyűlöletből ölték meg 1945. március 23-án Litéren.

Boldog Giuseppe Allamanót, a Consolata (vagy Torinói) Misszionáriusok alapítóját október 20-án avatja szentté Ferenc pápa. A piemonti származású rendalapító 1851 és 1926 között élt. Egészségügyi okokból nem indulhatott misszióba, ahogy szeretett volna. 1901-ben világi papokból álló missziós intézetet alapított Torinóban, a Vigasztaló Szűzanyának szentelt Mária-kegyhelyen. Az intézetet 1909-ben klerikus szerzetes kongregációvá szervezték át. X. Piusz kérésére létrehozta ennek női ágát is. Szent II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 1990-ben.

Szintén október 20-án avatja szentté Ferenc pápa Boldog Emmanuel Ruiz López ferencest és hét szerzetestársát, valamint a velük lévő három világi hívőt (Fransīs, Abd-al-Mu῾ṭī és Rūfayīl Masābkī vagyis Ferenc, Abdel Muti és Rafael Masabki), akiket a hit elleni gyűlöletből gyilkoltak meg 1860. július 9-ről 10-re virradóra Damaszkuszban. Azon az éjjelen Libanonból érkező és Szíriába tartó drúz milicisták egy csoportja megtámadta a ferences kolostort és a Szent Pál-templomot. Megöltek nyolc ferencest – hét spanyol és egy osztrák származású szerzetest – három maronita testvérrel együtt, akik a kolostorban tartózkodtak. XI. Piusz avatta őket boldoggá 1926-ban.

Velük együtt, október 20-án fogja szentté avatni Ferenc pápa Boldog Marie-Léonie Paradis szerzetesnővért (világi nevén: Virginie-Alodie Paradis), aki 1840 és 1912 között élt, és Kanadában megalapította a Szent Család Kisnővérei kongregációt.

Ferenc pápa az oltár dicsőségére emeli ugyanekkor Boldog Elena Guerrát, aki 1835 és 1914 között élt Lucca városában, és a „Szent Zita Nővéreknek” nevezett Szentlélek Oblátáinak Kongregációja alapítója volt, mely lányok nevelésével foglalkozott.

Nem határozták meg egyelőre a szentté avatás időpontját Boldog Carlo Acutis esetében, amire valószínűleg a 2025-ös szentévben kerül majd sor más szentté avatásokkal együtt. Az internetet használók védőszentjének tartott olasz fiú 2006-ban, 15 éves korában halt meg, és 2020. október 10-én avatták boldoggá Assisiben, ahol ma is nyugszik.

A Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusa, Marcello Semeraro bíboros a konzisztóriumi ülést záró beszédében emlékeztetett, hogy Carlo Acutis kérte, hogy korkedvezménnyel részesülhessen elsőáldozásban, és az Oltáriszentség iránti szeretete, apostolkodása meghatározta rövid földi életét.

A legmodernebb kommunikációs eszközök iránt lelkesedő fiú létrehozott egy az eucharisztikus csodákról készült virtuális múzeumot (www.miracolieucaristici.org).

Befogadóan és szeretettel viszonyult a szegényekhez, heti zsebpénzét megtakarítva segítette a hajléktalanokat, a rászorulókat, az Európán kívülről érkezett bevándorlókat. Mindössze 15 évesen, a leukémia egy súlyos formájában halt meg, miután életét az Úrnak ajánlotta fel a pápáért, az Egyházért és hogy a mennyországba jusson – mondta róla Marcello Semeraro bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va; Vatican News; centremarie-leonieparadis.com; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria