Tíz év Árvagondozó Szent Zotikosz védelmében

Hazai – 2023. december 30., szombat | 19:00

A Miskolci Egyházmegye gyermekvédelmi intézményét az alapító püspök Árvagondozó Szent Zotikosz védelmébe ajánlotta, akinek emléknapját december 30-án ünnepli a görögkatolikus egyház. A 10 éves évfordulóról december 29-én Tolcsván, Orosz Atanáz megyéspüspökkel együtt ünnepelve emlékeztek meg.

Megalapítása óta a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hálaadó liturgiával és díjátadóval zárja az esztendőt, a névadó és patrónus Árvagondozó Szent Zotikosz december 30-i emléknapja közelében.

Idén is hálaadó Szent Liturgiára gyűlt össze az intézmény sok-sok dolgozója és gondozottja az intézmény központjában, Tolcsván, hogy megemlékezzenek a tízéves évfordulóról. 

„Tíz éve annak, hogy az Úristen megengedte nekünk, hogy egy csapatban legyünk a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben, hogy valóban megismerjük egymást és segítsük egymás életét, sorsát. Az Úr Jézus megajándékozott bennünket a mai evangéliumban ígért otthonnal és azzal a testvériséggel, amelyről az apostoli szakasz is szólt (Zsid 2,13–14): Jézus a gyermekeket mind-mind testvéreivé fogadta azzal, hogy Isten létére gyermekké lett. Érettünk tette és vállalta ezt” – mondta Atanáz püspök a liturgián, melyen a gyermekvédelmi hálózatban lelki vezetőként tevékenykedő papság koncelebrált vele idén is.

December 29-én az Aprószentekre, a betlehemi gyermekgyilkosság vértanúira is emlékeztek. A főpásztor az elhangzott evangélium sajnálatos aktualitásával folytatta a beszédét: „Az evangéliumban azokról a gyermekekről is hallottunk, akiket Heródes király haragjában kivégeztetett, mert úgy remélte, hogy köztük van a trónkövetelő Messiás Király. Szomorú történet ez, amelynek mindmáig nincs vége.

Ha körülnézünk szerte a világon, ma is vannak heródesek, ma is vannak olyan szegény sorsú gyermekek, akik az Aprószentekhez hasonlóan végezték rövid életüket, vagy éppen életükért küzdenek Gázában, a Szentföld sarkán, vagy Ukrajnában, vagy másfelé, ahol kegyetlen emberek háborút indítottak és válogatás nélkül halálra juttatták azokat, akik útjukba kerültek.

Értük is imádkozunk, azokért, akiket most halálveszély fenyeget, vagy akik ugyanúgy menekülőre fogták magukat Egyiptom felé, ahogyan annak idején a Szent Család menekült Heródes király haragja elől.”

A homília Szent Jakab apostol üzenetével folytatódott, aki arra int minket, hogy becsüljük meg a szegényeket és a szegénységet, mert „a gazdagok zsarnokoskodnak fölöttetek”. Hát Isten „nem azokat választotta-e ki, akik a világ szemében szegények”? „Úgy gondolom, hogy itt, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben is megtapasztalhattuk ezt. Ha nélkülözés nincs, akkor úgy sejtem, hogy megköszönhetjük Istennek ezt a különleges helyzetet is, mert

a szegény barátaink között is biztos, hogy őszintébb, hűségesebb barátokat találunk, mint a heródesekkel barátkozó nagyok között

– fogalmazott Orosz Atanáz. – Nekünk jobb az, ha védőszentünkhöz hasonlóan nagyra értékeljük mindazokat a szegényeket, akiket a jó Isten vezetett hozzánk. Árvagondozó Szent Zotikosz annak idején, ezerhétszáz évvel ezelőtt, a császártól kért pénzt ahhoz, hogy ellátást biztosítson a társadalomból kirekesztett, halálveszéllyel küzdő emberek számára. A császár utódja számon kérte rajta, mire költötte a sok pénzt, hiszen azt ígérte, hogy jól fogja azt forgatni, és drágagyöngyöket hoz érte. Akkor az árvagondozó szent elővezette az általa megmentett, az általa gondozott vagy ápolt személyeket, és megmutatta: ők a drágagyöngyök, ők az igazgyöngyök.

Ezzel a meggyőződéssel ünnepeljük a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény létesítésének tizedik évfordulóját, hogy itt vannak a drágagyöngyök, az igazgyöngyök.”

*

„Az együttes munkáról, a szeretetről, az odafordulásról szól ez a tíz év, és arról, hogy mindig tudunk egymásra számítani” – fogalmazott Ivancsóné Hajas Ágnes, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban tartott ünnepségen és díjátadón.

A megjelenteket először a hernádvécsei lakásotthonokban nevelkedő gyermekek betlehemes játékkal köszöntötték. A műsor további részében nevelőszülők gondozásában, valamint más lakásotthonban nevelkedő tehetséges gyermekek verssel, dallal és hangszeres zenével örvendeztették meg a hallgatóságot.

Idén az Árvagondozó Szent Zotikosz-díjban Kozma Györgyné gyermekvédelmi asszisztens részesült, aki lassan harminc éve dolgozik a gyermekvédelmi szakellátásban. Úgy tekint a hernádvécsei lakásotthonra, mint a saját otthonára. A gyerekek nagyon szeretik, mert következetes, kedves, odaadó és megértő. Bármilyen problémával fordulhatnak hozzá, mindig lehet rá számítani.

Püspöki dicséretre Bodnár Jánosné gyermekfelügyelő, Bujnóczki Illésné gyermekfelügyelő, Fábián Réka fejlesztő pedagógus és Zuti Marianna nevelőszülői tanácsadó bizonyult méltónak. Igazgatói dicséretet húsz munkatárs érdemelt ki ebben az évben. 

A kerek évfordulón külön köszöntötték azokat a gyermekeket is, akik legelőször, akkor még kisgyermekként kerültek az intézmény gondozásába, és azóta is ez a hely jelenti számukra a megtartó, szerető családot.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria