Tízezer gyereknek segítenek – Átadták az iskolatáskákat a Katolikus Karitász Országos Központjában

Hazai – 2024. augusztus 26., hétfő | 16:54

Augusztus 26-án, hétfőn délelőtt Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök elnöke és Écsy Gábor országos igazgató a „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű program keretében fogadták a rászoruló családokat Budapesten, a Karitász Országos Központjának Mádl Dalma-termében, majd Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színésszel, érdemes művésszel átadták a gyerekeknek az iskolakezdési csomagokat.

Spányi Antal püspök az alkalom előtt személyesen köszöntötte a családokat, és mindenkivel váltott néhány kedves szót. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, „az iskolába nem elég elmenni, fel kell készülni, hogy a tanulás eredményes legyen”, majd megosztotta gyermekkori emlékeit az iskolakezdés hangulatáról.

„Az iskolai évkezdés izgalmas dolog. Ahogy közeledett, sajnáltuk, hogy vége a szünetnek, kezdődik a robot, de valahogy mégis vártuk ezt a napot. Amikor megkaptuk a füzeteket, könyveket, be kellett kötni őket kék papírba, majd piros vignettát kellett rájuk ragasztani. Legfőképpen a pajtásokat vártuk, az osztálytársakat, de az új tantárgyakat is, általuk hogyan nyílik meg a világ. A gyerek készül, várja a barátokat, mégis marasztalná a szünetet. Ez a vegyes érzés megvan ma is bennük.”

A családok ezt máshogyan látják – tette hozzá a püspök. – Rendezett élet következik, aminek van előnye számukra. Ugyanakkor feladatuk, hogy az iskolára fel kell készíteni a gyerekeket, sok mindent meg kell venni, és ez augusztus végén, szeptember elején a legtöbb családban nem egyszerű. Ebben a feladatban szeretnénk segítséget nyújtani nekik.

„A Karitász küldetése, hogy ahol az embernek szüksége van, segítsen úgy, ahogy tud. Minden problémát nem képes megoldani, de sok ember összefogásával, adakozásával, kedvességével lehetőségünk nyílik arra, hogy sokaknak segítsünk. Reméljük, ezt a segítséget értékelitek, így könnyebb lesz az iskolában helyt állni, és az az öröm, amivel a tanévet kezditek, megmarad az év során is.”

Écsy Gábor elmondta, valakinek ezen a héten még tart a vakáció, más már tanévnyitóra indul. Valóban vegyesek az érzelmek, amelyek a diákokban lehetnek. Mint mondta, a Katolikus Karitász a családok segítségére siet azzal a programmal, amelyet július 31-én hirdettek meg.

A „Legyen öröm az iskolakezdés!” országos akció keretében szeptember 15-ig még lehet adományozni, annál is inkább, mert szeretnének közel tízezer gyereknek támogatást nyújtani iskolatáskával, felszereléssel, utalvánnyal.

A Katolikus Karitász országos igazgatója a beérkező adományokról elmondta: az 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal lehet támogatni a programot.

Eddig több mint 2000 hívás érkezett, e jelentős segítségen kívül sokan utaltak a Katolikus Karitász számlaszámára is, valamint tárgyi adományok is érkeztek.

„A program felén túl vagyunk, folyamatosan adjuk át az adományokat a következő hetekben, hogy mindenki megfelelő felszereltséggel tudja kezdeni a tanévet – tette hozzá Écsy Gábor. – Kívánjuk, hogy eredményes legyen számotokra a tanév. Reméljük, a tanszerek is segítenek ebben, hogy a tudást el tudjátok sajátítani, és hasznos tagjai legyetek majd a társadalomnak.”

Spányi Antal püpsök, mielőtt megáldotta volna az iskolatáskákat, utalt a régi slágerre: De nehéz az iskolatáska. „Az bizony nehéz, de ha az ember sikerrel, örömmel tanul, az iskolatáska könnyebb lesz. Azt kérem a Jóistentől, segítse az egész iskolaéveteket, a családokét is, és azokét a gyerekekét is, akik most nem tudnak itt lenni, de a Karitász által megkapják a támogatást.”

A főpásztor ezután megáldotta a diákokat, a tanárokat, a családokat.

Dolhai Attila elmondta: a Karitász felkérte, hogy legyen a szervezet hírnöke. Boldogan állt bele a szolgálatba – annál is inkább, mert három gyereket nevelnek otthon, és bár már nagyok, jól emlékszik, milyen volt az iskolakezdés, vagy amikor megkapták a tolltartót.

A Karitász teszi a dolgát. Nekünk, civileknek, az a dolgunk, hogy ehhez a munkához csatlakozzunk.”

Dolhai Attila az áldó dal refrénjét megtanította a résztvevőknek is, így kérték az Úr áldását az egész évre.

Spányi Antal, Écsy Gábor és Dolhai Attila ezután kiosztatták egyesével a tanszereket a gyerekeknek.

A szervezet országos igazgatója kérdésünkre elmondta: a július végén meghirdetett akcióban eddig a gyűjtés folyamata tartott; most, amikor az iskola már a küszöbön van, elkezdik kiosztani, amit megvásároltak vagy adományként kaptak. „Az iskolatáskákon és a tanszereken kívül az utalványokat a szülőknek adjuk, hogy abból tudjanak ruhát venni a gyermeküknek, így indítsák őket iskolába. Mind a 16 egyházmegyében megvalósul ez a program. Az egyházmegyei plébániacsoportok tudják felmérni, kik a rászoruló családok, hiszen ők nap mint nap találkoznak velük, jól ismerik a szociális helyzetüket, és pontosan tudják, jelen pillanatban mi a leginkább személyre szabott segítség az adott családnak.”

Écsy Gábor elmondta azt is, hogy az akció szeptember 15-éig tart, mert gondoltak a kárpátaljai magyarokra is. „Jövő héten oda is viszünk iskolai felszerelést. Nekik egy héttel később kezdődik a tanév, de soha nem lehet biztosat mondani, mert akadozhat az oktatás az áramszünet vagy a légiriadók miatt. Támogatjuk azokat az iskolákat, líceumokat, magyar iskolákat, ahol a tanítás elkezdődik, hogy azonos eséllyel tudják kezdeni az évet.”

A támogatottak részben nagycsaládból származnak, esetükben azonban jelentős az egymás közti segítségnyújtás is, hiszen a nagyobb gyerektől átveszi a kisebb, ami még használható. A támogatottak között vannak menekült családok is, akik a háború miatt évek óta Magyarországon élnek a gyerekeikkel, de sok egy-két gyerekes család is nehéz szociális helyzetben van például munkanélküliség miatt.

A Katolikus Karitász akcióját támogathatja a 1356-os szám hívásával vagy pénzadománnyal.

Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

IBAN HU17 120 111 480012 4534 00100008

SWIFT: UBRTHUHB

Fotó: Lambert Attila

Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria