Több mint háromezer családot támogatott 2023-ban a veszprémi karitász

Hazai – 2023. december 13., szerda | 15:38

Idén 28 millió forint összértékben 3029 családnak tudott segíteni a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász – hangzott el december 11-én délelőtt a szervezet hagyományos éves sajtótájékoztatóján a Veszprémi Érseki Főiskolán.

A főiskolán 1995 óta választható a szociális munkás képzés, amely a segítő szakmák egyik alapja. Az intézmény tudatosan keresi azt a közeget, ahol a szeretet filozófiáját, a nélkülözők igényeit testközelből megtapasztalhatják a hallgatók – mondta el Sebestyén József rektor, hozzátéve, hogy 2023 tavaszától a szociális munkásoknak mesterszakot is hirdetnek.

„Tanulni szeretnénk önöktől a feltétel nélküli szeretetet, beépíteni a tanterveinkbe, képzéseinkbe. Célunk, hogy az irgalmasság, a szeretet vezesse a hallgatók útját is” – fogalmazott az Veszprémi Érseki Főiskola rektora.

Ghiczy László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója kiemelte, a szervezet az önkéntesek munkája nélkül nem is tudna működni, ezért különösen hálásak a segítőknek. „A DM pelenkaprogramhoz csatlakozva 34 településen 416 doboz pelenkát osztottunk szét. A tartósélelmiszer-gyűjtő akciónkban 3142 kilogramm élelemmel mintegy 573 családnak segíthettünk. Nagy siker volt a Béres-csepp program is: 320 darab 30 milliliteres üvegcsét kaptak a rászorulók.

A Zöldellő kertek elnevezésű projektünkben 36 településen 170 családnak adtunk vetőmagot, ezzel is segítve, hogy maguk állítsák elő a számukra szükséges zöldségeket. Tíz településről 265 gyermek vehetett részt a hagyományos Karitász Táborban. A »Legyen öröm az iskolakezdés« programban 40 településen 529 gyermek iskoláztatását könnyítettük meg mintegy 2,5 millió forint értékben. A Lak6 elnevezésű akció keretében kigyulladt kémény újraépítésében, rezsi és közös költség, albérleti díj kifizetésében segítettünk nagyjából 2 millió forint összegben.

A Magyarok kenyere programban 2300 kilogramm lisztet osztottunk szét. A Verga Zrt.-nek köszönhetően 25 család téli tüzelőfaadagját tudtuk biztosítani, ugyancsak 2 millió forint értékben. A Krízisprogramban hallókészüléket, betegágyat tudtunk vásárolni, de építőanyaggal, rezsidíj kifizetésével is segítettünk. Nagy öröm, hogy az Angyalbatyu és a »Tárjátok ki a szíveteket« adventi adománygyűjtő akcióban mintegy 2200 darab csomag jött össze, amelyből 200 doboz Kárpátaljára kerül. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva 2445 kilogramm élelmiszert kapott 349 család. Összefoglalva: 3029 családnak segítettünk mintegy 28 millió forint összértékben” – derült ki a beszámolóból.

Szíjártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász lelkiigazgatója azt hangsúlyozta, a Gondviselés szeretetét mindig közvetíteni kell, hiszen reményt kell adni az embereknek. Hozzátette, különböző programjaikkal a gyerekeknek is szeretnének utat mutatni, hogy felnőttként természetes legyen számukra a másokra való odafigyelés, a szolidaritás, ugyanakkor a felnőttek érzékenyítése is a Karitász feladata.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében az adventi előkészületeket állította fókuszba. „Karácsony ünnepére készülünk, ilyenkor szembesülünk azzal is, kik is vagyunk. Az ünnep lehetőséget ad motivációink újragondolásában” – mondta az érsek, arra kérve a jelenlévőket, hogy a szolidáris gondolkodást, gondoskodást mindig tartsák szem előtt.

Zárásként a Karitász hálája kifejezéseként okleveket adományozott azoknak, akik az elmúlt évben kiemelten segítették a szervezetet. Elismerést kapott Gulyás László; Orbán Judit a nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatóságának képviseletében; Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója; Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora; valamint Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere.

A sajtótájékoztatón hegedűn közreműködött ifjabb Vass György és édesapja.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria