Többfajta lóerőt és használóikat áldották meg a kemendi Szent Kristóf-búcsún – KÉPRIPORT

Hazai – 2023. július 26., szerda | 9:52

Sok zarándok, túrázó, motoros érkezett a zalai település, Kemendollár szőlőhegyén álló Szent Kristóf-kápolna búcsújára július 23-án, vasárnap. Az ünnep szónoka Megyesi Ferenc veszprémi érseki szertartó volt.

Megyesi Ferenc szentbeszédében így fogalmazott: „Vegyük észre, fedezzük fel a Krisztussal való találkozást. Mert akkor, amikor zarándokolunk, akkor nemcsak egyszerűen elmegyünk egy helyre, egy zarándokhelyre, vagy egy búcsúra, hanem különös módon emlékeztetjük magunkat arra, hogy mi a zarándok egyháznak vagyunk a tagjai. A földi életünk, minden napunk egy zarándoklat, hiszen minden egyes nappal az Istenhez kerülünk közelebb.”

A főcelebráns homíliájában azt is elmondta: „Mindannyian búzaszemek vagyunk, amiket maga Krisztus vetett el, hogy termést hozzunk. S ez a növekedés, ez a termővé válás a földi zarándoklatunk. Ám tudnunk kell, tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gonosz lélek, a sátán, mindent megtesz azért, hogy minket erről az útról letérítsen, hogy konkollyá legyünk, hogy a konkoly elnyomjon bennünket. Nekünk pedig, újra és újra, zarándoklásunk minden napján az Istenre kell tudnunk találni, azokon az embertársainkon keresztül, akiket az Isten küld hozzánk.”

Szent Kristóf ünnepét július 25-én tartja a Katolikus Egyház. Az ő emléknapjához kapcsolódik a különböző járművek megáldásának hagyománya is. A szentmise végén megáldották a motorosokat és a gépkocsival érkezőket is.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria