Tolkien hite – Az első lelki életrajz az íróról

Kultúra – 2024. január 5., péntek | 12:10

„A Gyűrűk Ura természetesen alapvetően vallásos és katolikus mű. A vallási téma teljesen beépül a történetbe és annak szimbolikájába” – írta 1953-ban egyik jezsuita ismerősének Tolkien. Ezt járja körül Holly Ordway nemrég megjelent (több mint 500 oldalas) Tolkien hite. Lelki életrajz című kötete, amely első ízben mutatja be átfogóan J. R. R. Tolkien életútját katolikus hitének fényében.

Tolkien anyja, aki az író tizenkét éves korában halt meg, katolikus konvertita volt, és katolikus hitben nevelte fiát, akit később Francis Morgan, a birminghami oratórium tagja vett pártfogásába. Az ifjú Tolkien mindennap ministrált iskola előtt, de amikor beleszeretett a három évvel idősebb anglikán Edith Brattba, Morgan atya megtiltotta neki, hogy tartsa vele a kapcsolatot, ezért csak az Oxfordi Egyetem elvégzése után házasodtak össze. Kapcsolatukban eleinte feszültséget okozott Tolkien buzgó vallásossága: hetente többször járt misére, és sokszor hetente többször gyónt is. Edith, aki az esküvő előtt belépett a Katolikus Egyházba, idővel azonban kiengesztelődött férje hozzáállásával.

Tolkien hitének középpontjában az Eucharisztia foglalt helyet.

Életem sötétségéből, melyet oly sok kudarc terhel, az egyetlen nagy dolgot állítom eléd, amit szeretnünk kell a földön: az Oltáriszentséget” 

– írta Michael nevű fiának, s jellegzetes humorával hozzátette, hogy lelki szempontból hasznos, ha az ember olyan misén vesz részt, „amelyet szuszogó és hadaró pap” mutat be, mert a liturgia cseppet sem esztétikus jellege csak annál jobban kidomborítja az Eucharisztia elmondhatatlan szépségét.

Holly Ordway a Robert Barron püspök által alapított és irányított Word on Fire (Lángoló Ige) nevű missziós kezdeményezés teológiai és kulturális szakértője, és könyve is a Word on Fire Academic gondozásában jelent meg.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria