Továbbképzés idősellátásban dolgozóknak a Katolikus Szeretetszolgálatnál

Kishírek – 2023. április 17., hétfő | 16:51

Felismerések és segítségnyújtás az idősellátásban: tudásbővítés és készségfejlesztés címmel kétszer két napos továbbképzést szervezett végén a budapesti központi épületében.

A résztvevőket Vajda Norbert, Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, valamint Szlávik Bence szakmai csoportvezető köszöntötte. 

A szakmai előadásokat Szőcs Hajnalka egészségügyi referens; Kostyál Árpád módszertani munkatárs, valamint Németh Zoltán, a soproni Szent Benedek Idősek Otthona szakmai vezetője, demenciaszakértő tartották.

Március 23-án tartották a Katolikus Szeretetszolgálat első minősített, munkakörhöz kötött kötelező továbbképzését, amelyet szociális intézményben, elsősorban idősotthonokban dolgozó munkatársaknak hirdettek meg.

Az első csoport résztvevői ápoló, gondozó és terápiás munkatárs munkakörökben dolgozó szakemberek voltak. A továbbképzés célja nemcsak a kreditpontok megszerzése volt, hanem az is, hogy a mindennapokban valóban hasznosítható fontos ismereteket megszerezzék. Kiemelt célként szerepelt a kiégésmegelőzés, és az, hogy az önismeretfejlesztés célzatával nyújtott élményeket is magukkal vihessék a résztvevők.

A főbb érintett témakörök a következők voltak: demencia (annak a társadalomban és az ellátórendszerben elfoglalt helyzetétől a gondozásban megnyilvánuló kifejezett kihívásokon át az idősotthonokban alkalmazható gyakorlati módszerekig, eszközökig, jó gyakorlatokig); pszichiátriai zavarok az idősgondozásban; pszichiátriai tünetek felismerése, kórképek, megjelenések az idősotthonokban; az intézménybe kerülés és beilleszkedés kihívásai; gyász, haldoklás, életvégi gondozás, palliatív ellátás; kiégésmegelőzés, társas támogatás, szupervízió.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria