Továbbképzésen részt vevő hitoktatókkal találkozott Palánki Ferenc megyéspüspök

Hazai – 2023. augusztus 26., szombat | 12:02

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói részére három napos továbbképzést tartottak az elmúlt napokban; augusztus 23–24. között Debrecenben, az Egyházmegyei Kateketikai Központban, majd 25-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián.

A továbbképzés második napján Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is találkozott a hitoktatókkal, és a reggeli zenés, imádságos áhítatot követően rövid elmélkedést tartott a napi evangélium alapján.

„Egy alkalommal Fülöp találkozott Nátánáellel, és közölte vele: »Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak, a názáreti Jézust, József fiát.« »Jöhetne valami jó Názáretből?« – kérdezte Nátánáel. »Jöjj, nézd meg!« – felelte Fülöp. Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: »Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!« Nátánáel megkérdezte: »Honnan ismersz engem?« Jézus így felelt: »Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.« Nátánáel erre elismerte: »Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.« Jézus így szólt: »Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.« Majd így folytatta: »Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett«” (Jn 1,45-51).

Augusztus 24-én az Anyaszentegyház Szent Bertalan apostolt ünnepli. A mai evangélium különösen is alkalmas arra, hogy átgondoljuk létünket, mit jelent a hitoktatás, a katekéta lét – kezdte gondolatait a püspök és három pontba sűrítve fejtette ki az evangélium üzenetét.

„Az evangéliumi szakasz első mozzanata, hogy „megtaláltuk” a Messiást. Mi is találjuk meg, mert ha valaki nem találta meg a szíve mélyén Jézust, nagyon nehezen fogja tanítani a hittant, és még nehezebben fogja tudni átadni a hitet, másokban hitet ébreszteni. Először is válaszoljuk meg a kérdéseket: Ki nekem Jézus Krisztus? Hogyan állok a vele való kapcsolatomban? Kinek tartják Őt az emberek, és én kinek tartom? Személyes Megváltómnak, a végtelennek, az örök életre meghívó és elvezető megváltó Uramnak, Istennek?

Az evangéliumi szakasz második üzenete, hogy miután megtaláltuk Isten Fiát, hitelesen megmutatjuk másoknak az életünkön keresztül. Amikor önmagunkban rátaláltunk Istenre, akkor elmondjuk a ránk bízottaknak, hogy megtaláltuk Őt.  Szent Iréneusz vértanú püspöktől azt kérték: szeretnék látni, hogyan élnek a keresztények. Szent Iréneusz azt mondta: gyertek, nézzétek meg, hogyan élek. Azzal lehetne igazán továbbadni a hitünket, meggyőződésünket, hogy megmutatjuk, hogyan élünk.

Az evangélium harmadik üzenete az igaz emberré válás. Jézus tudta, hogy Nátánáel (a későbbi Bertalan) igaz ember. Amikor Nátánáel közeledett, Jézus így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!” Nem tudjuk pontosan, mi történhetett, amikor Jézus látta őt a fügefa alatt – talán Nátánáel mélyen imádkozhatott –, de valami nagy dolog történhetett.

Ez tehát a három mozzanat:

megtalálni Istent, hitelesen bemutatni és igaz emberré válni, akire lehet építeni, számítani.

Az igaz emberségről ezt lehet elmondani: minden embernek három képe van: Ahogy saját magát látja, amit kifelé mutat, és ahogyan Isten látja őt. Az a harmonikus ember, akinél ez a három kép egybe esik. Ilyen az igaz ember, aki Istenből, Istennel éli az életét. Ők tudnak igazi apostolok, küldöttek lenni, mint Fülöp, aki megosztotta a barátjával az örömét, hogy megtalálták a Messiást. Így, személyes kapcsolatokon, találkozásokon keresztül terjed az evangélium. Jézus a belső kört elvitte különböző helyekre, tanította, meghívta őket, együtt volt velük, és ebből az élményből tudták azután a vértanúságot is vállalva hirdetni az örömhírt, az evangéliumot, a megváltást – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A továbbképzés során a hitoktatók a Naphimnusz Egyesület teremtésvédelmi programjával ismerkedtek, az egyesület önkéntes munkatársai ebben a témában tartottak előadásokat, műhelyfoglalkozásokat, vezettek teremtésvédelmi játékokat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria