Tüke-díj-átadó a pécsi székesegyházban

Hazai – 2024. január 30., kedd | 9:01

21. alkalommal adták át idén január 21-én a Polgári Kör Pécs Egyesület által alapított Tüke-díjat a pécsi székesegyházban, ahol az ünnepi alkalomhoz kapcsolódó szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök celebrálta. A díjazottak között van Bozóky Anita, aki 2014–2022 között volt a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa.

A Tüke-díjat Pécs város szabad királyi rangra emelése előtt tisztelegve adják át 2004 óta minden évben. Az elismerést olyan személyeknek ítélik oda, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez. A Tüke-díj mellett az Ifjúsági Tüke-díjat, valamint a Civil Szervezetek Díját is átadják az arra érdemeseknek.

2024-ben ketten részesültek Tüke-díjban. Az egyik díjazott Kiss László jogtudós, egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok akadémiai doktora, az MTA tagja, valamint 1998 és 2016 között az Alkotmánybíróság  tagja. A másik díjazott Dóczi Tamás idegsebész, professor emeritus, az MTA tagja.

Az idén hetedik alkalommal átadott Ifjúsági Tüke-díjat Jávorszki Bendegúz Hunor, a Pécsi Tudományegyetem Állam- És Jogtudományi Karának III. éves hallgatója kapta.

Tillai Gábor történész, muzeológus, idegenvezető, a Tájak–Korok–Múzeumok Egyesület vezetője, valamint Bélyácz Iván közgazdaság-tudományi doktor, professor emeritus, az MTA tagja folyamatos, ambiciózus, fáradhatatlan munkáját emlékéremmel ismerték el. A közért folyamatosan tevékenykedő Szabó László Gyula professor emeritus, gyógyszerész, botanikus, mezőgazdász, gyógynövénykutató munkáját is emlékéremmel ismerték el.

A Pécsi Egyházmegye korábbi turisztikai főmunkatársa, Bozóky Anita közgazdász, tanár, művelődési menedzser szintén emlékérmet vehetett át a 21. díjátadón Pécs város kulturális életének korábbi években végzett szervezéséért. A méltatás szerint munkája szinte valamennyi művészeti ágra kiterjedt. A Művészetek és Irodalom Házával a magas művészeti és művészi minőség bemutatását segítette elő előbb menedzserként, később igazgatóként. Sokat tett a klasszikus és kortárs művészet mind teljesebb bemutatásáért, az új művészeti kísérletek befogadásáért, az önálló karakterekkel bíró szellemi műhely eredményes működéséért. Kiemelt figyelmet fordított az irodalom, különösen a kortárs irodalom műveinek és szerzőinek bemutatására, a határon túli magyar íróknak, költőknek is otthont adva. Ezek mellett irodalomtörténeti és egyéb elméleti konferenciák, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, színházi események is telt házas programokat jelentettek igazgatói tevékenysége alatt. Az intézmény kiállításai felölelték a kortárs képző- és iparművészet, a fotó- és építőművészet területét, jó érzékkel, innovatív gondolkodással végzett irányító tevékenységének köszönhetően.

Hosszú vezetői éveket töltött a művészeti tevékenység másik bölcsőjében, a Zsolnay Örökségkezelő területén. Az itt végzett munkája nagymértékben hozzájárult Pécs Európa Kulturális Fővárosa cím sikeréhez, a város kulturális életének gazdagodásához. Ugyanígy sikeres és elkötelezett tevékenységet folytatott a Pécsi Egyházmegyénél a turisztika területén 2014–2022 között. Az általa irányított munkában a nyitottság jól szolgálta az egyházmegye tárgyi, vallási és szellemi örökségének bemutatását, közjóra való fordítását.

A szervezeteknek szóló elismerést idén a civil szervezetek kategóriájában a 30 éve működő Pécs – Normandia Lions Club, az alapításának 65. évfordulóját idén ünneplő Jelenkor című pécsi irodalmi és művészeti folyóirat, továbbá az Országos Mentőszolgálat Pécsi Regionális Szervezete kapta.

A Tüke-díj a pécsi Citrom utcai Tüke-díszkút kicsinyített eozinmásolata, Fürtös György keramikus alkotása; az Ifjúsági Tüke-díj alkotója Krassói Száva keramikus. Mindkét díj a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alkotása.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Löffler Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria