Udvardy György érsek megáldotta a felújított pölöskei katolikus templomot

Hazai – 2024. augusztus 28., szerda | 19:10

A közelmúltban felújították a Zala vármegyei Pölöske Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomának tetőszerkezetét és külső homlokzatát. Augusztus 25-én, vasárnap Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a megújult templomot és szentmisét mutatott be.

A felújított tetőszerkezetű és homlokzatú templom megáldásakor a főpásztor kiemelte: nagy kérdés, hogy a megújult épületek az életet szolgálják-e. Itt és még számtalan helyen igaz, hogy

nem falakat építünk, rekonstruálunk, hanem ezek eszközként szolgálnak arra, hogy közösségeink új életre támadjanak.

Ha nem ezt tennénk, akkor célt tévesztenénk”.

A veszprémi érsek arra kérte az Úr áldását, hogy „mindazt, amit ajándékul adott, jól tudjuk használni, magunk lelke üdve javára és az utánunk jövő generációkra gondolva”.

A szentmise homíliájában Udvardy György arról beszélt, hogy a Boldogságos Szűz Máriára úgy tekintünk, mint minden hívő példaképére. Ezért is tudunk úgy tekinteni rá, mint Egyházunk Anyjára. Az elmúlt napokban ünnepeltük a Szűz Mária mennybevételét, majd úgy ünnepelhettük Máriát, mint királynőt.

Ezek az ünnepek ugyanazt a titkot tárják elénk a maguk gazdagságában: tisztelni akarjuk a Boldogságos Szüzet Jézus Krisztus megváltói érdemeiért és azért, mert teljes egészében azonosulni akart Jézus Krisztussal, az ő Fiával, s így lett Egyházunk Anyja. Szeplőtelenül – hangsúlyozta a főpásztor.

Ez az ünnep abban akar megerősíteni bennünket, hogy feltétel nélkül bízzunk Istenben, abban az Istenben, aki éltet, aki gondoskodik rólunk, szövetséget kínál, aki nem vonja vissza az ígéretét, és „éltetni akar bennünket végérvényesen, visszavonhatatlanul, teljesen, örökké”.

„Bízni akarunk ebben az Istenben, és

Máriától akarunk tanulni, a szeplőtelen szívűtől.” 

Mária bátorít is bennünket erre a bizalomra. És mennyire szükségünk arra, hogy napjainkban a bizalmat erősítsük egymásban – mondta Udvardy György érsek. – Szükség van arra, hogy bensőséges bizalmi kapcsolatban legyek Istennel az imádságban, a szentségek erejében, a tanítás meghallgatásában, és higgyem el, hogy Isten növelni, fejleszteni akar engem a vele való kapcsolatban. Ha ezt elhiszem, akkor megvalósul, amit a szentmise elején imádkoztunk: „Add jóságosan, hogy a Szent Szűz közbenjárására dicsőséged templomává lehessünk.”

Mi legyünk azok, akik hordozzuk Isten Szentlelkét – így mi magunk válunk templommá.

Adjunk hálát az Istennek Mária példájáért, adjunk hálát azért, hogy itt, ebben a megújult, szép templomban a magunk méltóságára is ráismerhetünk – buzdított szentbeszédében a veszprémi érsek.

A szentmisén közreműködött a Zala Brass fúvósegyüttes és a búcsúszentlászlói kegytemplom kórusa.

A szentmisén és a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom felújított tetőszerkezetének megáldásakor jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki a liturgiát megelőző avató ünnepségen elmondta: 50 millió forintból újult meg az 1960-ban felszentelt templom tetőszerkezete, illetve külső falai.

Ez azért óriási dolog, mert egy kis településről van szó, és lakosainak a kommunizmus idején volt bátorságuk kiállni, hogy templomot építsenek – emelte ki az államtitkár.

Tódor Szabolcs helyettes esperes, plébános köszöntőjében kifejezte: „Örömmel vagyunk itt, és nem utolsó sorban köszönöm, hogy itt van sok-sok szakember közöttünk, akik által mindaz, amiért ma itt vagyunk és hálát adunk, megvalósult.”

A plébános megköszönte Magyarország kormánya, az önkormányzat, a Veszprémi Főegyházmegye és a hívek anyagi támogatását, segítségét.

„Az egyházközség évről évre épül, benépesült a templom, az emberek templomba járnak, családi ünnepeiket – keresztelő, esküvő, bérmálás – az Egyház épületeiben élik meg. Joggal elmondhatjuk, hogy Szabolcs atya jó pásztora a nyájának, nemcsak falakat épít, de közösségeket is” – fogalmazott az eseményen Tóth Tivadar György, Pölöske polgármestere.

*

A pölöskei templom külső felújítása előtt négy évvel, 2020-ban belső munkálatokat végeztek az épületben: kicserélték, illetve megújult a templom világításhálózata, a nyílászárók, a padfűtés, a hangosítás, a szőnyegek, a berendezés, a kórus padlózata, az oltárterítők, a szobrok; a belső teret és a templom előtti keresztet újrafestették; a szentélyben dobogót, ambót készítettek, és új örökmécsest helyeztek el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria