Udvardy György érsek tartott imaórát és szentmisét a zirci Nagyboldogasszony-bazilikában

Hazai – 2024. január 6., szombat | 12:01

2024-ben évben is folytatódnak a Veszprémi Főegyházmegyében szervezett imádságok szerzetesi és papi hivatásokért a főegyházmegye más-más plébániai közösségeiben, templomaiban. Január 4-én a zirci ciszterci közösséggel és plébánia híveivel imádkozott Udvardy György érsek és Huszár Lőrinc plébános. Közös szentségimádást követően szentmisét mutatott be a főpásztor.

Az imaórán a veszprémi érsek a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan Mária magasztaló énekéről, majd Simeon énekéről és Jézus Szentséges nevének ünnepéről elmélkedett – a papi hivatás szemszögéből.

Mária az angyali üdvözlet által, a gyermek születésének hírét hallva siet ahhoz, aki ugyanúgy, mint ő, ismeri és hordozza az Isten titkát. Istent magasztaló énekében Mária új szempontból tekint az élet eseményeire. Isten letaszítja a hatalmasokat, felmagasztalja a kicsinyeket. Ez a látásmód óriási példa minden papnak – hangsúlyozta Udvardy György érsek. – Milyen fontos, hogy a papok bátorítsanak a bizalomra, az Isten logikája szerinti életre.

A Jézus gyermekségéhez kapcsolódó találkozások szolgálnak példaként. Simeon az Úr templomában gyönyörű hitvallást tesz a gyermekről és Istenről. Az Úr ígéretei beteljesülnek, és Simeon hálát ad ezért – emlékeztetett a főpásztor.

Az üdvözítő meglátása nemcsak a karácsony titka, hanem az élet minden napjának nagy titka is. Az embernek le kell hajolnia a gyermek előtt, fel kell ismernie Istent az életében szokatlan formában, hálát adva az üdvösségért. A papoknak, akik Isten üdvözítő szándékát keresik és valósítják meg, fontos szerepük van ebben a folyamatban – mondta az érsek, majd imádságra buzdított a papokért és a szerzetesekért, akik segítenek az üdvösség megtapasztalásában.

Jézus Szentséges nevének ünnepe kapcsán Udvardy György kiemelte: a gyermek nevének kiválasztása nagy feladat, mivel a név mindig jelentést hordoz, és azt kívánják, hogy a gyermek élete során megjelenítse ezt a jelentést. Jézus Krisztus neve szent, kifejezi teljes lényét. Az ünnep arra hív, hogy Jézus Krisztust fedezzük fel az életünkben, és ismerjük el őt az életünk Urának – hangzott el az érsek elmélkedésében.

A papokat arra buzdította a főpásztor, hogy szolgálatukat Jézus Krisztus nevében végezzék, mert ő az Úr mindannyiunk felett, és az uralkodása az alázat és szolgálat példájával érhető el.

A szentségimádást követően bemutatott szentmisén Udvardy György érsek prédikációjában többek között Jézus nyilvános működéséről beszélt, hangsúlyozva: az Egyház Krisztus föltámadásától kezdve hirdeti, hogy Jézus az Isten Fia.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Életünkben a szeretet és az Istennel való kapcsolat legyen mindennapos – buzdította híveket a főpásztor. – Valljuk meg Jézus Krisztusról, hogy Ő Isten Fia, a Megváltó, és ismerjük fel saját méltóságunkat Isten gyermekeiként.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria