Udvardy György érsek volt az ökumenikus imahét első igehirdetője Veszprémben

Hazai – 2024. január 22., hétfő | 20:30

Az ökumenikus imanyolcad nyitóeseményén, január 22-én Udvardy György veszprémi érsek hirdetett igét. Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? – tette fel a kérdést a katolikus főpásztor a veszprémi református nagytemplomban, majd hozzátette: az élet legfontosabb kérdése ez.

A 2024. évi ökumenikus imahét tematikáját és istentiszteleti rendjét az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette. Az imahét programadó témája: „Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig mint saját magadat” (Lk 10,27).

Udvardy György örömét fejezte ki, hogy a veszprémi keresztény közösség együtt kezdheti meg az imahetet. Hangsúlyozta: „Az egyesülés és egység megvalósulása Krisztus ismeretével és megvallásával érhető el, mert

Isten az, aki teremti az egységet bennünk és köztünk.”

Igehirdetésében Udvardy György kifejtette, hogy az imák ereje által a Szentlélek gyűjt össze és erősít meg, az Egyházat pedig az egység lelkévé teszi. „Hisszük, hogy az imádság áldást hoz a közösségeknek, és általa mi magunk is áldásként jelenhetünk meg a környezetünkben. Az evangélium nemcsak elméleti tanítás, hanem konkrét cselekvésre ösztönöz.

Az Egyház feladata az, hogy az irgalom jegyében befogadja, gyógyítsa, erősítse és bátorítsa azokat, akik segítségre szorulnak.

Az élet legfontosabb kérdését az örök élet iránti vágyunk rejti, és e kérdésre ad választ a hit, a tanítás, a tanúskodás és a küzdelem. Az igazi kultúra, amire szükség van, a hit kultúrája, amely a jó, az igaz és a szép értelmezéséhez kapcsolódik.” A főpásztor emlékeztetett, hogy a hit hirdetése és az evangélium terjesztése végső soron az élet értelmének és a hit mélységének átadásán keresztül történik.

Udvardy György végül arra buzdított, hogy

legyen bátorságunk megküzdeni a jóért és mindazokért, akik még nem ismerték meg Jézus Krisztust, és hogy a közös imádság által is erősödve a hitben szolgáljuk együtt az örök élet ügyét.

Forrás és foró: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria