Udvardy György pécsi megyéspüspök és Csókay András idegsebész teltházas előadása Pécsett

Hazai – 2019. március 29., péntek | 21:20

Teltházas alkalommal folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyeteme március 27-én. A sarkalatos erények közül a lelki erősségről tartott előadást Udvardy György pécsi megyéspüspök és Csókay András idegsebész, főorvos a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

„A lelki erősség a sarkalatos erények közül az, amelyben leginkább tetten érhető, hogy az emberre mint a cselekvés alanyára irányul, nem pedig a cselekvés céljaként jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy olyan erényről van szó, amit Isten ad ajándékul azért, hogy legyen célunk, bátorságunk küzdeni a végső javakért, akár erőfeszítések, küzdelmek árán, akár a halál elfogadásával is. Nagyon radikálisnak tűnő erény ez, de valójában mindennapunkat így éljük meg” – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök.

Csókay András főorvos a tudományos életben való keresztény értékrend és hívő szemléletmód érvényesülésének tükrében beszélt arról, hogy milyen lelki harcokkal néz szembe és hogyan védekezik ellenük.

„A hívő ember nagyon becsüli a tudományt, akár a Szentatya, a püspökök. A probléma az, hogy a tudósok nem becsülik a hitet, tehát nem becsülik a hit szerepét az igazság megismerésében. Ez különösen jellemző Nyugat-Európára, mert Nyugat-Európa elhagyta a kereszténységet. Ez egy nagy harc” – fejtette ki a főorvos, akinek előadása tanúságtétel is volt egyben, hiszen a tudományos példák mellett személyes történeteit is megosztotta, tanítva, biztatva a hallgatóságot a keresztény hit gyakorlatias megélésére.

A hétköznapokban való megfelelő lelki erőnléthez Csókay András szerint a recept a „mindennapos, párbeszédes megragadottság az Úr Jézussal. Jelen pillanatban ebben a világban másképp nem megy. A szentségek gyakorlása, vétele, az Eucharisztia. Ez szükséges, különben egyszerűen nem megy, mert elbátortalanodsz, és amikor elkezdesz vesztésre állni, akkor azt mondod, hogy hát akkor inkább hagyjuk ezt a témát. És akkor lehet, hogy a világot megnyered, de a lelkedet nem.”

Április 24-én a mértékletességről mint sarkalatos erényről Udvardy György megyéspüspök mellett Nobilis Márió pápai káplán beszél a szabadegyetem hallgatóságának a Magtár Látogatóközpontban.

Udvardy György előadása ITT, Csókay András előadása IDE kattintva meghallgatható.

Fotó: Loósz Róbert

A hanganyagot készítette: Visontai László

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria