Új épületet és ökumenikus közösségi pontot áldottak meg a debreceni egyetemen a főpásztorok

Hazai – 2024. május 30., csütörtök | 9:42

Május 27-én adták át a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Központja és a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem épületét, valamint az egyetem főépületében kialakított ökumenikus imahelyet. Az új létesítményeket Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly református püspök áldotta meg.

Az ökumenikus lelkiségi szoba és imahely a Nagyerdőn található főépületben kapott helyet.

Az új közösségi színtér kulcsát Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vette át Bács Zoltántól, a Debreceni Egyetem kancellárjától, aki az ünnepélyes eseményen úgy fogalmazott: az egyetemi lelkészségek közösségi helyének átadásával a református Egyetemi templom közelségében aktív vallási környezet jön létre.

A most átadott hitéleti szobát a római és a görögkatolikus, valamint az evangélikus egyház közösen használja majd a következő tanévtől.

„Az ember, amikor tudásra vágyik, voltaképpen Istent keresi. Minden tudás Isten csodálatos gazdagságának felismerése, megtalálása. Éppen ezért fontos, hogy az egyetemen helye legyen egy ilyen kapunak, amely közvetlenül az Isten felé nyílik – emelte ki Kocsis Fülöp érsek. 

Ez az összefogás, ez a lelki műhely segíteni fog abban, hogy a hallgatók, kutatók és oktatók az itt szerzett tudás mögött rátaláljanak Istenre.”

Debrecen, a kálvinista Róma egyre inkább az ökumené fővárosa. Ezt a folyamatot erősíti a Debreceni Egyetem ökumenikus lelkiségi központjának létrejötte is – tette hozzá a hajdúdorogi érsek-metropolita.

Az imahely által új hitéleti térrel gazdagodott az évek óta együttműködő egyetemi lelkészi közösség.

„Az új ökumenikus imahely találkozási pont, ahol ez egyházak az egyetem központi helyén léphetnek kapcsolatba a hívekkel, adhatnak hálát vagy vigasztalást, és élhetik meg hitüket a hívek. Köszönjük, hogy Istent képviselhetjük itt” – fogalmazott Palánki Ferenc püspök.

A közösségi pont jelképes kulcsának átvételét követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta az ökumenikus imaszobát.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria