Új görögkatolikus templomot szenteltek fel Dunakeszin

Hazai – 2016. július 3., vasárnap | 16:00

Július 2-án, szombaton Kocsis Fülöp érsek-metropolita felszentelte Dunakeszi új görögkatolikus, Szent Péter és Pál oltalmába ajánlott templomát, amelynek építését az Északkelet-Magyarországról ideszakadt hívek már az 1960-as évek óta óhajtották.

 

KÉPGALÉRIA –klikk a képre! 

A Szent Liturgiát követően Balog Zoltán miniszter és Tuzson Bence államtitkár beszédet mondott, és az utóbbi a miniszterelnök rövid üzenetét is felolvasta.

A közösség nagy körültekintéssel készült fel a kivételesen forró és fülledt, vakítóan napsütéses délelőttön megkezdődött alkalomra. A telek hátsó részén három sátrat is felállítottak: az egyikből hűtött vizet és üdítőitalokat osztottak, a másik kettő a nap elől menekülők és az idősek enyhülését szolgálta. Az étkezősátorban kivetítőt is felállítottak, így aki tartott a templomi tömegtől, beszorítottságtól, innét követhette figyelemmel a szertartást. Olyan sokakat vonzott az esemény, hogy sátrak és a templom egyaránt tele volt.

A metropolita prédikációjában a templom égi és földi mivoltáról elmélkedett. Felidézte kispapkori álmát, amelyben egy mennyből alászálló templomot látott, majd hangsúlyozta, hogy tudja, mennyi ember munkája, adománya, áldozathozatala tette lehetővé ennek a templomnak a megépítését, vagyis hogy nem a mennyből szállt alá. És mégis: ahhoz, hogy ne csak egy szép ház legyen, hogy szent hellyé váljon, isteni közreműködésre, a Szentlélek átalakító erejére van szükség. A Szentlélek ma leszáll erre az épületre és itt is marad: működni fog az emberi szívekben. A közösség élete nélkül a püspöki szentelés sem érne semmit. Nem lenne helyes, ha ezzel a látványos sikerrel csupán dicsekedni akarna a görögkatolikus egyház. Az igazi siker az lesz, ha ebben a templomban sokan otthonra lelnek az Isten közösségében. A templomépítés befejeződött, az egyház-, azaz közösségépítés folytatódik.

Balog Zoltán a templom elnevezéséről, Péter és Pál nevének jelentéséről elmélkedve kezdte beszédét. Péter neve kősziklát jelent, Pálé azt, hogy kicsi, második (Péter után), utolsó. Ez életünk két alapösszetevőjére utal: hogy ki akarunk kiemelkedni a többiek közül, de aztán meg kell tanulnunk kicsinek lenni. És megesik, hogy akkor vagyunk a legmélyebben, amikor a legmagasabban érezzük magunkat. A sziklának pedig porrá kell töretnie, hogy a termékenység alapja lehessen. Amikor gyenge vagyok, akkor vagyok a legerősebb, mint Pál apostol mondja, és ez a jó életprogram. Lehet, hogy éppen akkor vagyunk erősek, amikor mások kicsinek látnak bennünket. Így van ez Dunakeszin is. Kívülállók azt kérdezhetik, mit keres itt egy görögkatolikus templom. Templomnak ott kell épülnie, ahol hívek vannak. Ez térfoglalás, üres tér ugyanis nincsen. Ha a keresztények nem foglalnak teret, majd megteszik helyettük mások: az értéktelenség, a hamisítványok. Ha a térképre tekintünk, észre fogjuk venni az egybeesést: ugyanott van sok görögkatolikusok Magyarországon, ahol sok roma. És éppen a görögkatolikus egyház tesz a romákért, a gyermekvédelem, az idősek és leszakadók segítése terén a legtöbbet. Ez pedig templom nélkül nem megy. Az elmúlt hat évben a Kárpát-medencében ezertizennyolc templom újult meg és hatvan új épült. Micsoda lelki éhséget jelez ez! Maradjon is meg ez az éhség, mert a lelki megújuláshoz szükség van rá.

Mi tud egy templomot létrehozni? – kérdezte Tuzson Bence. – Az akarat, a hit, az összefogás, és azok az értékek, amelyek mögöttük meghúzódnak: Európa kereszténységből eredő értékei. A közösségépítés országépítés is, és ebben az egyházak számára óriási szerep jut, ezért a kormány, az állam támogatja őket e téren.

Orbán Viktornak az államtitkár által felolvasott üzenete ez a páli idézet volt: „A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz.” Zárásaként pedig a Soli deo gloria (egyedül Istené a dicsőség) mondat hangzott el.

Fotó: Lambert Attila

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria