Új katolikus iskolát alapítanak Gyömrőn – Megvalósul a 100 éves álom

Hazai – 2024. június 1., szombat | 14:01

Marton Zsolt váci megyéspüspök katolikus általános iskola alapításáról döntött, amely 2025. szeptember 1-jén indul majd el Gyömrőn – jelentette be a hírt az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF), amely a Váci Egyházmegye oktatási és nevelési intézményeit felügyeli.

A katolikus iskola alapítását két évvel ezelőtt kezdeményezte a megyéspüspöknél a Gyömrői Római Katolikus Egyházközség nevében Virág József plébános. Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága megvalósíthatósági tanulmányt készített, amely alapján a megyéspüspök engedélyezte az iskola alapítását.

Az iskola első évfolyama egy osztállyal 2025. szeptember 1-jén indul majd el a Prause József Közösségi Ház épületében. Az önálló iskola felmenő rendszerben fogadja majd a diákokat, évfolyamonként egy, később két osztállyal, így a felnövekvő intézmény teljes, kifejlett formájában 16 osztályos lesz.

2024 nyarán készül el az iskolaépület átalakításának és felújításának a terve. Az épület fokozatosan fog bővülni, részben a jelenlegi közösségi házban, részben új épületrészek hozzáadásával. Az EKIF az ősz folyamán lakossági fórumot szervez majd a tervek bemutatására.

A Gyömrői Római Katolikus Egyházközség az idén ünnepli születésének 110. évfordulóját. A templom építésének vágya 1918-ban fogalmazódott meg, az álom 20 év alatt valósult meg, de ezalatt az idő alatt erősödött és növekedett a közösség. Először a Kultúrházat építették meg, az ott tartott rendezvények bevételei teremtették meg a templomépítés fedezetét. A folyamatnak nagy lendületet adott Prause József plébános, aki 1926-ban került a településre. A telkek vásárlásakor fontos szempont volt számára, hogy egymás mellett álljon a templom, a közösségi ház és az iskola. Bár sokat tett a településen az egyházi fenntartású oktatásért, a háború kitörése miatt a tervekben szereplő iskola megépítésére már nem kerülhetett sor.

Az egyházközség tagjai így fogalmazták meg vágyukat: „Apáink, nagyapáink megépítették a templomot és a közösségi házat, a mi generációnk szeretné hozzátenni az iskolát. Virág József plébános támogatásával a cél most sem más, mint 85 évvel ezelőtt: a plébániai közösség megerősítése, a hívő családok támogatása, a városban élő gyermekek, tanulók katolikus szellemű oktatása, nevelése.”

Az iskola alapításával kapcsolatos kérdéseket a titkarsag@gyomroikatolikusiskola.hu e-mail-címen tehetnek fel az érdeklődők.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Jézus Szíve plébániatemplom, Gyömrő/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír 

Kapcsolódó fotógaléria

Egykori kultúrház archív fotón - ma Prause József közösségi ház. (Forrás: Jézus Szíve plébániatemplom, Gyömrő)