Új katolikus óvoda alapkövét tették le Ajkán

Hazai – 2022. március 25., péntek | 13:05

Új katolikus óvoda alapkövét tették le március 23-án Ajka Tósokberénd városrészében. Az építkezésre Udvardy György veszprémi érsek kért áldást, majd Navracsics Tibor kormánybiztossal, Bakos Frigyes lelki igazgatóval, Rieder András iskolaigazgatóval és Szencz Lajossal, a kivitelező cég ügyvezető igazgatójával közösen elhelyezte az alapkőbe az időkapszulát.

Lászlóné Szeghalmi Stella, a helyi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola tanára köszöntötte a megjelenteket Brunszvik Terézt idézve: „Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, ami a földünkön osztályrészünkül jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.”

Rieder András, a katolikus iskola igazgatója, a rendezvény házigazdája a megjelent vendégek köszöntése után köszönetet mondott a Veszprémi Főegyházmegyének és a magyar kormánynak a támogatásért. Elmondta, hogy a településrésznek korábban is volt óvodája, amely egykor a jelenlegi katolikus iskola területén állt. „Meg kívánjuk őrizni a múltunkat, éljük a jelent, és építjük a jövőt. A jövő pedig az óvodában van” – fogalmazott.

A katolikus iskola diákjai ünepi műsorral is készültek az eseményre: elhangzott Tóth Árpád Ferenc Megnyílott az óvoda és Aranyosi Ervin Hogyan lettem óvodás című verse Somoskövi Luca, illetve Hoffmann Lívia 4.a osztályos diákok tolmácsolásában – a gyerekeket Kéthelyné Tölgyesi Gabriella tanítónő készítette fel) –, majd Szincsák Emma és Horváth Zsófia fuvolajátékát követően az iskola kórusa énekelt Szincsák-Lukács Fruzsina vezényletével.

Navracsics Tibor kormánybiztos beszédében arra emlékeztetett, hogy „közösséggé akkor válik egy település, amikor az épületek összessége, a táj szépsége, az egyének köteléke, a hagyományok, a kapcsolatok, a barátságok révén egymással is közösségbe kerülnek”. Hozzétette, mindig felemelő és örömteli, amikor egy olyan épület alapkövét helyezik el, amely egy közösség alakulásának és megerősödésének lesz a színtere. Egy óvoda az új nemzedékek megjelenését jelzi, ahol átadhatók a hagyományok, a tapasztalatok. „Az a közösség, amely óvodát épít, amely iskolát tart fenn, az nem elveszett közösség, hanem fényes jövő előtt áll. A tósokberéndi közösségnek nemcsak múltja van, nemcsak jelene van, hanem jövője is” – szögezte le a kormánybiztos.

Dékány Árpád Sixtus, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) vezetője Máté evangéliumának a szőlőművesekről szóló példabeszédét olvasta fel.

Udvardy György érsek ünnepi beszédében kiemelte, az evangélium tanítása az, ami miatt vállalkozik az Egyház arra, hogy oktatási intézményeket tartson fenn, általános iskolát, gimnáziumot és óvodát. Egy olyan biztos alapot jelent a gyermekek, a szülők és a pedagógusok számára, amire építeni lehet. Fontos, hogy a teljes embert tudják tanítani, oktatni, képezni, tanítani, aki a későbbiekben a társait tudja szolgálni.

Krisztusra szeretnénk építeni, mert Krisztus az, aki fölragyogtatja a teljes embert, Krisztus az, aki biztos alap az ember életében, és Krisztus az, aki jövőt biztosít a számunkra – mondta a főpásztor. – Őseink hite a jövő reménye, ezzel tekintünk a mostani alapkőletételre, így tekintünk az épülő óvodára, hogy a jövőt tudjuk építeni– zárta gondolatait a veszprémi érsek, majd megáldotta az alapkövet.

Az ünnepségen jelen volt Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője; Dorner László, Ajka város alpolgármestere; Vörös Tamás, a Veszprémi Főegyházmegye főépítésze; Hornyák Attila, az épület tervezője; Szencz Lajos, a kivitelező vállalat ügyvezető igazgatója; Bakos Frigyes, a katolikus iskola lelki igazgatója, plébános; valamint Varga-Csikász Bence ajkai káplán is.

Az eseményről készült összeállítás az alábbi videóra kattintva tekinthető meg.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria