Új katolikus templom az Egyesült Arab Emírségekben

Kitekintő – 2015. június 12., péntek | 18:59

Szent Pál nevét viseli az az új katolikus templom, amelyet június 12-én szentelt fel Musszaffában Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége.


Az előző napon tartott megnyitóünnepség kezdetén jelen volt Nahjan bin Mubarak kulturális miniszter is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az új templom átadása a nemzeti vezetők „vallási toleranciájáról” tanúskodik. Parolin bíboros – a Fides katolikus hírügynökség jelentése szerint – megjegyezte, hogy az új templom felavatása és felszentelése egyben a helyi egyházi közösség „életerejének” a jele. Paul Hinder, a Dél-Arábiai Apostoli Helynökség püspöke kifejezte háláját a stabilitásért és a békéért, amelyet az országban élvezhetnek.

Az Egyesült Arab Emírségekben körülbelül 900 ezer katolikus él: a közösséget legfőképp Ázsia más országaiból – a Fülöp-szigetektől kezdve Indiáig – származó bevándorlók alkotják. Az új katolikus templomot, amely a második az országban, Parolin bíboros június 12-én szentmise keretében avatta és szentelte fel mintegy ezer hívő jelenlétében. A templom mindenekelőtt a térségben élő több mint hatvanezer katolikus lelkipásztori ellátását fogja szolgálni, köztük olyan települések híveiét, mint Musszaffa, Mohammed bin Zajed és Khalifa város. A templomban angol, arab, maláj és tagalog nyelven fognak szentmisét bemutatni.


A szentelési misén – amelyen Hinder püspök és Camillo Ballin, az Észak-Arábiai Apostoli Helynökség püspöke is koncelebrált – Parolin bíboros emlékeztetett a korábbi és jelenlegi kormányzatok jó szándékára, a nagylelkűségükre, hogy gondoskodtak a földterületről, amelyen felépülhetett az új templom. Az, hogy az állami hatóságok engedélyt adtak, hogy új istentiszteleti helyek létesülhessenek, „konkrét jele a vendégszeretetnek, amellyel az Emírségek társadalma a keresztények iránt viseltetik”, és tanúságot tesz arról, hogy egy olyan társadalmat kívánnak alkotni, amely az együttélésen és a kölcsönös tiszteleten alapul. A templomot egy olyan földterületen építették fel, amelyet Abu-Dzabi önkormányzata adományozott e célra.

Az országban élő keresztények számára lehetőség nyílik arra, hogy növekedjenek hitükben, és meg tudják azt vallani – fogalmazott a szentszéki államtitkár a június 11-i ünnepségen. Pietro Parolin azt kívánta a keresztény közösség híveinek, hogy fenn tudják tartani vágyukat a hitben való növekedésre és arra, hogy jótékonyak legyenek másokkal.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria