Új katolikus templom épült a szibériai Berdszkben

Kitekintő – 2023. augusztus 15., kedd | 13:22

A Szibériában fekvő berdszki Szent József-plébánia újonnan épült temploma felszentelését ünnepelte június 18-án. A hívek közösségét meglátogatta az Urunk Színeváltozása Egyházmegye ordináriusa, Joseph Werth püspök, aki a templomszentelés szertartását végezte.

A város katolikus közössége – amely a második legnagyobb a Novoszibirszki régióban – már régóta várt erre az eseményre. Amióta 2013-ban leégett az Osztrovszkij utcai ház, ahol a Szent József-plébánia volt, a berdszki katolikusoknak hosszú ideig nem volt saját állandó misézőhelyük. Most azonban, tíz év elmúltával, a régió legrégebbi városában, elsősorban német és olasz hittestvérek költségén templomot emeltek, amely ezentúl mindenkit tárt kapukkal vár.

Az ünnepi napon a templom megtelt hívekkel: nemcsak a helyi közösség gyűlt össze, hanem a közeli egyetemi városból, Novoszibirszkből, sőt Moszkvából is érkeztek zarándokok.

A berdszki templom felépítése a hívek kemény munkájának és szolidaritásának, a különféle helyi és nemzetközi kereskedelmi és állami szervezetek segítségének köszönhetően vált lehetővé, de mindenekelőtt a Comunione e Liberazione mozgalomhoz kötődő Borromeo Szent Károly Misszionárius Papok Testvérisége tagjai fáradhatatlan munkáját dicséri. Ezért az egyházközség plébánosa mellett Alfredo Fecondo FSCB atya és rendi testvérei, akik jelenleg a novoszibirszki egyházmegyében szolgálnak vagy szolgáltak (Giampiero Caruso, Francesco Bertolina, Pavel Paganini), szintén jelen voltak az ünnepségen, és voltak, akik kifejezetten Rómából érkeztek, így például a testvériség legfőbb elöljárója, Paolo Sottopietra FSCB.

Joseph Werth püspök a felszentelés szertartása, majd az azt követő igeliturgia után a jelenlévőkhöz fordulva szívből köszöntötte a híveket, akiknek végre valóra vált az álma: van saját templomuk.

Arra is buzdított, hogy ne csak azon jótevők nevéről emlékezzenek meg hálával, akik konkrét segítségükkel támogatták e régóta várt terv megvalósulását, hanem a múlt század mindazon igaz embereiről is, akik ma a mennyből szent imáikkal segítenek bennünket. Hálával gondoljanak minden papra, akik korábban Nyugat-Szibériában, valamint a hatalmas ország területén szolgáltak; minden hívőre, minden apácára, akik sokat fáradoztak az Anyaszentegyház javára.

„De nekünk, mai hívőknek is támogatnunk kell az Egyházat, hogy keresztény hitünk »élő kövei« legyünk. A hit ajándéka a legnagyobb ajándék, amit kaptunk, mert ennek köszönhetően látjuk és tudjuk, mi végett élünk, mert a hitünk az a nagyon erős és megbízható alap, amelyen állunk” – tette hozzá.

Jelképes esemény volt az is, hogy a szentmisén a főpásztor megbérmálta az egyházközség egyik tagját, Polinát.

A liturgia végeztével az ünnepség résztvevőit ünnepi asztalhoz várták a közeli kávézóban, ahol mindenkinek alkalma nyílt kötetlen beszélgetésre.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: blagovest-info.ru

Fotó: tvkana.com/sib-catholic.ru

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria