Új közösségi teret áldott meg a fertőendrédi plébánián Veres András

Hazai – 2023. augusztus 23., szerda | 18:27

Veres András győri megyéspüspök augusztus 11-én megáldotta a fertőendrédi plébánia új közösségi terét.

A Magyar Falu Program pályázata keretében a Győr-Moson-Sopron megyei település plébániájájak egy csaknem 160 éves épületrésze most közösségi térré alakult át. A helyiség kezdetben istálló és pajta volt, majd az utolsó Fertőendréden lakó plébános, Horváth Géza az istállóból garázst és hittantermet alakíttatott ki.

Az ünnep kezdetén a főpásztor szentmisét mutatott be a közösség templomában. A szentmisén koncelebrált Radó Tamás esperes és Varga Imre plébános.

Ezután vonultak át a meghívottak és a résztvevők a plébániára, ahol Horváth Lajos, a fertőendrédi plébánia tanácsadó testületének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak a Magyar Falu Program pályázati lehetőségért, Rabi Géza építész-tervezőnek, a falu szülöttének, valamint a kivitelezőnek munkájukért.

Beszámolt az építkezés során felmerült nehézségekről, az áremelkedések miatti növekvő költségekről és megköszönte az ehhez nyújtott anyagi támogatást Fertőendréd önkormányzatának, a Győri Egyházmegyének és az Endrédy Vendel Alapítványnak. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondott a fertőendrédi híveknek, akik önkéntes munkájukkal rengeteget segítettek. Ennek a munkának az eredménye ez a csodálatos tér, amely magában foglalja a közösségi helyiséget, egy kis konyhát, mosdókat.

A köszöntőbeszéd után Veres András megáldotta az épületet és a jelenlevőket.

A plébánia épületében kialakított Endrédy Vendel-kiállítást Hadarits Kálmán mutatta be a főpásztornak és az érdeklődőknek.

Szöveg és fotó: Barta-Barát Lászlóné

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria