Új novícius öltötte magára Szent Ferenc habitusát Szécsényben

Megszentelt élet – 2024. szeptember 10., kedd | 17:25

Szeptember 1-jén, vasárnap reggel Berezvai Viktor ferences jelölt a Leó nevet megkapva magára öltötte a kisebb testvérek rendi ruháját. A szertartásra Szécsényben került sor.

A Nógrád megyei Szécsényben működik a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány újoncháza, noviciátja. A rendbe belépők itt töltik első szerzetesi évüket visszavonultságban, aminek során bevezetést nyernek a ferences életbe, lelkiségbe. 

A habitust felöltésével Leó testvér is megkezdte újoncévét. „A noviciátus lelkigyakorlatos időszaka lehetőséget ad arra, hogy elmélyíthesse kapcsolatát Istennel, és jobban megismerhesse önmagát, hogy mindig Isten után vágyakozva, Assisi Szent Ferenc szellemiségében és regulája szerint szolgálja az embereket az Egyházban és a világban” – fogalmazott az örömteli eseményről beszámolva Portik-Lukács Loránd OFM novíciusmagiszter.

Szécsényben a ferencesek látják el az Urunk színeváltozása templomhoz kapcsolódó  plébániai feladatokat is: ketten (plébános és káplán) felelnek a lelkipásztori munkáért, a másik két testvér a növendékek képzéséért, de természetesen ők is bekapcsolódnak a lelkipásztori munkába. Ennek kiemelt területe a szentségek kiszolgáltatása, a szentmisék, a gyóntatás, az idősek lelkigondozása, a város katolikus iskolájának lelkivezetése. Mindezek háttere és forrása a közösség rendszeres közös imája, a zsolozsma végzése.

Szécsény városában két ferences lelkiségű női szerzetesközösség is működik: a klarissza nővérek és a szegénygondozó nővérek.

Forrás és fotó: ferencesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria