Új rövidfilm mutatja be a Svájci Gárdát

Kitekintő – 2018. január 26., péntek | 11:15

Alapítása 512. évfordulóját ünnepelte a pápa testőrségét ellátó Pápai Svájci Gárda a Vatikánban január 22-én. Az ünnepség keretében bemutatták azt az interneten megtekinthető rövidfilmet is, amely a gárdát népszerűsíti.

A Pápai Svájci Gárda eskütételének szövegében három alkalommal is szerepel a „hűség” kifejezés. Christoph Graf parancsnok erre emlékeztetett a vatikáni teuton kollégium temetőjében Szűz Mária-kápolnájában (Santa Maria della Pietà in Camposanto dei Teutonici) az alapítás évfordulóján tartott szertartáson.

A hűség, mint a fegyelem is, állandó kihívás. Ezért nagy alázattal és türelemmel, keményen kell dolgoznunk azért, hogy erényesek maradjunk. A hűség tipikusan svájci jellemvonás egy feladat elvégzése során. Ma is ez az egyik legfontosabb számunkra – fogalmazott a parancsnok. – A pápa és a Katolikus Egyház iránti hűségünk jeleként és az elkötelezettségünkről tett tanúságtételként minden év május 6-án az új gárdista büszkén lép a zászló felé, megfogja bal kezével, felemeli jobb kezén három ujját és esküt tesz.

A hétfői szentmisét Sergio Pellini mutatta be a Svájci Gárda tagjainak. A szertartást követően a gárdisták katonai menetben haladtak át a Szent Péter téren vatikáni kaszárnyájuk felé. Ezzel is emlékeztettek arra, amikor a zsoldosok megérkeztek a Pápai Államba 1506. január 22-én.

Ezt követően bemutattak egy rövidfilmet, amelyet a Svájci Gárda népszerűsítésére készült. A filmmel szeretnék a svájci fiatalok körében felkelteni az érdeklődést a gárda iránt. A videó a Svájci Gárda mindennapi életébe nyújt betekintést, a képzésről és az új szolgáltatásokról, a fiatal gárdisták közös pillanatairól.

A 11 perces rövidfilm elérhető az interneten német, francia és olasz felirattal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Videó: Pápai Svájci Gárda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria