Új vikáriust választottak a magyarországi domonkosok

Megszentelt élet – 2017. szeptember 4., hétfő | 13:41

A magyar domonkosok augusztus 28. és szeptember 1. között tartották nagykáptalanjukat, amely során vikáriussá választották Andrzej Kosteckit, aki Barna Mátét váltja kilencéves elöljárói szolgálata után.

Andrzej Kostecki a lengyel tartomány tagja, 1998-ban érkezett Magyarországra. A felső-sziléziai Prudnikban született, családjában nem volt túl erős a vallás iránti igény, így nagy meglepetést okozott pályaválasztása. Titokban jelentkezett a noviciátusba, szülei csak egy héttel a beöltözése előtt értesültek döntéséről.

Örökfogadalma és pappá szentetelése után három évig hivatásgondozói feladatokat látott el a lengyel rendtartományban. Ahogy a Librarius online magazinban adott interjúban fogalmazott: egy ponton úgy érezte, misszionárius szeretne lenni; a rendszerváltás után kinyílt világ csak tovább erősítette vágyát.

Magyarország nem volt ismeretlen terep Andrzej Kostecki számára: egyetemistaként egy nyáron a békéscsabai konzervgyárban dolgozott, ahol kellemes benyomásokat szerzett. Így, amikor kiderült, hogy Magyarországon újra elkezd működni a domonkos rend, és Európából szerzeteseket hívtak, hogy segítsenek az újjászervezésben, felfigyelt erre a lehetőségre. „Elkezdtem tanulni a nyelvet, és az, hogy hivatásgondozóként tettem a dolgom, segített abban, hogy a programomat úgy alakítsam, hogy időnként néhány napra Magyarországra jöhessek – emlékezett vissza erre az időszakra Andrzej Kostecki. – Az egyik alkalommal, több testvér társaságában átbicikliztünk Magyarországon. A három év alatt tett látogatások megerősítettek abban, hogy megteszek még egy nagy lépést azok után, hogy beléptem a rendbe, azok után, hogy pappá szenteltek: most külföldön folytatom. Így érkeztem 1998-ban Magyarországra.”

Andrzej Kostecki az első időszakban Budapesten szolgált, majd fél év után Debrecenbe került, hogy egyetemistákkal foglalkozzon. Utána újra Budapestre költözött, tanulmányokat folytatott, míg rendtársai úgy döntöttek, hogy ő legyen a magyarországi Domonkos-rend vikáriusa. A lengyel tartományfőnök beleegyezése után a káptalani döntést a német tartományfőnök, Peter Kreutzwald is megerősítette, így a hitvallás letétele után Andrzej Kostecki átvette hivatalát.

Forrás és fotó: Domonkosok.hu

Magyar Kurír