Új-Zéland apostoli nunciusává nevezték ki Pintér Gábort

Kitekintő – 2024. július 27., szombat | 12:16

Ferenc pápa Pintér Gábor velebusdói címzetes érseket, Honduras eddigi apostoli nunciusát Új-Zéland apostoli nunciusává nevezte ki – adta hírül a Szentszéki Sajtóközpont július 27-én, szombaton délben.

Pintér Gábor 1964. március 9-én született Kunszentmártonban. 1988. június 11-én szentelték pappá. Teológiai doktorátust szerzett.

1996. július 1-jén lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. Az ezt követő két évtizedben Haitin, Bolíviában, Skandináviában, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken és Ausztriában teljesített szolgálatot.

2016. május 13-án Ferenc pápa Belarusz apostoli nunciusává nevezte ki, és egyúttal érseki rangra emelve őt, a velebusdói címzetes érseki címet adományozta neki. 2016. július 15-én szentelték püspökké Vácott.

Ferenc pápa 2019. november 12-én Pintér Gábort a közép-amerikai Honduras apostoli nunciusává nevezte ki.

A magyar mellett olaszul, angolul, németül, spanyolul, franciául, oroszul, svédül és haiti kreol nyelven beszél.

*

2021-ben készítettünk interjút Pintér Gáborral hondurasi szolgálatáról. Akkor így nyilatkozott a Magyar Kurírnak: „Általában mindenütt jól érzem magam. Sokféle nehézséggel találkozom a munkám során, de a legfőbb tapasztalatom az, hogy a világ – és Honduras is – tele van jó emberekkel. Minden ország küzd bizonyos gondokkal, és ezek nagyon különbözőek lehetnek. Hondurashoz képest például Belaruszban teljesen más a helyzet, az emberek mentalitása, problémái, a kultúra, a körülmények. Az a tapasztalatom, hogy az Egyház és a társadalom mindenütt tükörképei egymásnak. A nehézségek, amelyek jelen vannak a társadalomban, általában az Egyházra is jellemzőek valamilyen szinten. És fordítva is igaz. Amit mi, az Egyház nyújtani tudunk a társdalomnak, az a társadalom egészére pozitív hatással van.”

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria