Újabb rengések Törökországban és Szíriában – Továbbra is készenlétben a szaléziak Aleppóban

Megszentelt élet – 2023. február 23., csütörtök | 15:09

Két héttel a Törökország déli részét és Észak-Szíriát sújtó 7,8-as erősségű földrengés után, amely több mint 47 ezer ember halálát okozta, február 20-án este egy 6,4-es erősségű rengés okozott ismét pánikot a tragédia által már érintett területeken. Az aleppói rendházukban mindent megtesznek a szaléziak, hogy kivegyék részüket a segítségnyújtásból.

Emberek ezrei menekültek ismét az utcára, és kerestek menedéket. Több mint hétszázötvenen az aleppói Don Bosco-házba mentek, hogy ott töltsék az éjszakát.

A szaléziak senki előtt nem zárják be kapuikat, de ilyen körülmények között ennyi rászoruló embernek segíteni komoly kihívás.

Az újabb rengések helyi idő szerint este 7 óra körül következtek be; Antiochia térségét érintették, az epicentrum a törökországi Hatayban volt. Több újabb halálos áldozat van, és sok százan megsérültek, akik a már nem biztonságos épületekbe szorultak.

„Aleppóban, ahol a szaléziak jelen vannak, nagyon erősen éreztük a földrengést. Minden ember az utcára ment, olyan sok rémálom volt még a fejükben, és annyi félelem” – mondta Pier Jabloyan atya, a közel-keleti szalézi tartomány (MOR) kommunikációért felelős delegáltja.

A szalézi közösség ismét azt tette, amit az elmúlt 12 évben minden szükséghelyzetben, akár háborúban, akár más válságos helyzetekben: befogadta a rászorulókat. „Nehézséget okoz azonban, hogy a szalézi ház most túlterhelt, nehezen tudunk matracokat, takarókat, élelmet szerezni... Nem voltunk felkészülve ennyi emberre, a ház felszeretsége négyszáz ember ellátását teszi lehetővé” – mondta Jabloyan atya.

Alejandro León tartományfőnök rámutatott: „Amikor az első földrengés megtörtént február 6-án, a hajnali órákban, a családok együtt voltak, aludtak; ám az utórengésekkel a félelem és a bizonytalanság csak fokozódott” – fogalmazott a rendi elöljáró.

„Ebben a fázisban még erősebb a lélektani dráma és a félelem, amit a gyerekek, fiatalok és családjaik szemében látunk” – fűzte hozzá Jabloyan atya.

Az aleppói szalézi rendház az első pillanattól kezdve megnyitotta kapuit, és több mint ötszáz embert fogadott be. A segítségnyújtás most új szakaszba lépett annak érdekében, az érintett emberek felül tudjanak kerekedni a traumán, és elkezdhessék helyreállítani az otthonukban keletkezett károkat.

„Az új erős rengés olyan volt, mintha mindent elölről kellene kezdeni” – mondta León atya. Hozzátette: „Kérjük az imáitokat. Reméljük, hogy a következő néhány nap nyugodtabb lesz.”

„A fájdalom, a pánik és a bizonytalanság közepette mindenki segíteni akar azoknak, akiknek nehezebb; mindenki megkérdezi, mit tehet. Hihetetlen türelemmel és hittel viselik a helyzetet, és sokan elismerik, hogy azért jönnek hozzánk, mert a templomban nagyobb biztonságban érzik magukat” – nyilatkozta Alejandro León tartományfőnök.

Forrás: ANS-Aleppo/Szaléziak.hu

Fotó: ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria