Újabb tények bizonyítják, hogy XII. Piuszt igazságtalanul nevezték „Hitler pápájának”

Kitekintő – 2017. március 23., csütörtök | 19:59

A történészek többsége napjainkban már elismerően nyilatkozik az ötven évig félreismert Eugenio Pacelli a nácizmus ellen és a zsidók védelmében tett erőfeszítéseiről; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek kétségtelenné teszik XII. Piusz hősiességét.

1937. március 14-én, virágvasárnap a német hívek meglepő dolgot tapasztaltak a szentmiséken: saját anyanyelvükön – és nem latinul – írott pápai körlevelet olvastak föl nekik. A Mit Brennender Sorge (Égető gonddal) kezdetű pásztorlevelet XI. Piusz pápa a nácizmus növekvő fenyegetésére válaszul írta – azonban Hitler addigra annyira megerősödött, hogy a körlevelet úgy kellett becsempészni az országba.

A nyolcvan évvel ezelőtt íródott pásztorlevél egyik megfogalmazója, Eugenio Pacelli bíboros, akkori vatikáni államtitkár követte két év múlva XI. Piuszt a pápai székben, megörökölve elődje harcát is a nácizmus ellen. A II. világháború végére széles körben elismerték őt az emberi jogok és különösképpen a zsidók védelmében tett lépéseiért.

Később azonban valami megváltozott. Legalábbis 1963-ban megjelent Rolf Hochhuth német drámaíró A helytartó című darabja, amelyet több országban bemutattak, és ennek nyomán elkezdték XII. Piuszt azzal vádolni, hogy a nácikkal szimpatizált, és passzívan tűrte, engedte, hogy üldözzék a zsidókat. Emellett a szovjet kormánynak is érdekében állt, hogy a pápa és az Egyház erkölcsi tekintélyét aláássa.

XII. Piusz megítélése az elmúlt években azonban jelentősen megváltozott; újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő, melyek rehabilitálják az évtizedekig rossz hírben álló egyházfőt. A közelmúltban megjelent történeti munkák egytől egyig pozitívan ítélik meg XII. Piusz alakját, elsődleges forrásokra támaszkodva. Mark Riebling például, Church of Spies (Kémek egyháza) című 2015-ös művében egyenesen azt állítja, hogy XII. Piusz több összeesküvésben is részt vett, melyek célja egy Hitler elleni merénylet megszervezése volt.


Számos történész – például Ian Kershaw –, aki korábban elítélte XII. Piuszt, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyta szerepét, teljes pálfordulást hajtott végre; mára mindegyikük elismeri, hogy közbelépett, mentette a zsidókat, náciellenes volt, és nem volt antiszemita – írja William Doino történész.

Nemrég a bencés Leo Chamberlain publikálta a Catholic Herald portálon írását XII. Piusz tevékenységéről és megítélésének változásairól, melyben kiemelte a Nemzetközi Raoul Wallenberg Alapítvány munkáját, amelynek köszönhetően két esztendő alatt több mint ötszáz olyan épületet, intézményt azonosítottak Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Belgiumban, melyekben zsidókat bújtattak a világháború alatt. Ezeken az épületeken elismerésként „House of Life” (Élet háza) feliratú emléktáblát helyeznek el. „Meglepetésünkre kiderült, hogy az »Élet házainak« többsége a Katolikus Egyházhoz kötődő intézmény: rendház, kolostor, iskola, kórház” – mondta el Eduardo Eurnekian, az alapítvány elnöke.

Csak Rómában mintegy 4500 zsidó származású ember talált menedéket templomokban, rendházakban, kolostorokban és bentlakásos iskolákban. Varsóban a Mindenszentek templomában bújtatták az üldözötteket – ami azért is kiemelendő, mert a lengyelek számára az ezért járó büntetés haláltábor vagy gyakrabban azonnali kivégzés volt.

William Doino hangsúlyozta, a közelmúltban új források – többek között naplók, dokumentumok – kerültek napvilágra, melyek kétséget kizáróan bizonyították, hogy XII. Piusz közvetlen utasításokat adott a zsidók bújtatására Rómában. Egy 2015-ös tanulmányában Doino idézi például a Santi Quattro Coronati ágostonos kolostor nővéreinek háborús feljegyzéseit (melyeket 2006-ban publikáltak először), akik 1943 novemberében arról írtak: a pápa személyes kérése a szerzetesektől, hogy védelmezzék az üldözött zsidókat.

Eugenio Pacellit, aki pápai nunciusként Németországban szolgált 1917-től 1929-ig, a nácik zsidóbarátnak tartották; Leo Chamberlain arról ír, Pacelli annyira náciellenes hírben állt, hogy a Harmadik Birodalom megpróbálta megakadályozni pápává választását 1939-ben. Ötven éven keresztül a történészek és sokan mások egészen más képet festettek XII. Piuszról. Az újabb adatok azt mutatják, ebben az egy dologban a náciknak igazuk volt.

Forrás: Catholic Herald; Aleteia.org; RaoulWallenberg.net

Fotó: News.va; RaoulWallenberg.net

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria