Újévi liturgiák külhoni egyházmegyéinkben

Külhoni – 2024. január 3., szerda | 12:25

Január 1-jén Szűz Mária istenanyaságát és a béke világnapját ünnepli Egyházunk. A külhoni püspöki székhelyeken tartott újévi szertartásokról az egyházmegyei tudósítások alapján számolunk be.

Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Az év első napján déli 12 órakor mutatott be szentmisét a gyulafehérvári érseki kápolnában Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök, Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek a főegyházmegye papsága, az érseki hivatal munkatársai és hívek részvételével.

Szentbeszédében a főpásztor felidézte, hogy újév napja Szűz Mária, Isten anyja főünnepe, ugyanakkor 1984 óta a béke világnapja is. Elmélkedésében az érsek kiemelten is szólt a békéről. Szent X. Piusz pápa gondolatával zárta elmélkedését: „Értelmetlen dolog Isten nélkül békét kívánni, hiszen ahol Isten nincsen, onnan elillan az igazság, ahol pedig igazság nincsen, hiába éltetjük a béke reményét.”

A szentmise után az Oltáriszentség kihelyezésével kezdetét vette a főegyházmegyében az örökös szentségimádás.

„A legméltóságosabb Oltáriszentségnek szünet nélküli imádását” Haynald Lajos erdélyi püspök 1859-ben rendelte el, hangsúlyozva, hogy ennek Erdélyben volt már gyakorlata. A főegyházmegyében az év minden napján reggeltől estig imádkoznak az Oltáriszentség előtt valamelyik templomban vagy kápolnában.

Forrás és fotó: Romkat.ro

*

Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A polgári év első napján, Szűz Máriának, Isten anyjának ünnepén 11 órakor Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban.

Ezen a napon örökös szentségimádás vette kezdetét a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében. Az év első imádságát a püspöki palota kápolnájában végezték, amit Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes áldással zárt.

Az egyházmegyében zajló szentségimádás rendje ITT található.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

*

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Az év első napján, Szűz Mária istenanyasága ünnepén a szatmárnémeti püspöki palota kápolnájában egész napos szentségimádást tartottak. Beosztott csoportok váltották egymást, de sokan csatlakoztak egyénileg is az imádsághoz. Az Oltáriszentségben köztünk maradt Üdvözítő a reményünk, hogy az új esztendő zarándokútján elkísér bennünket.

A püspöki palota kápolnájában tartott újévi imádsággal kezdődött meg az egész napos egyházmegyei szentségimádások sora. Az év minden vasárnapján az egyházmegye valamelyik templomában szentségimádást tartanak, ezzel is kifejezve az egyházmegye lelki egységét.

A szentségimádások rendje ITT található.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

*

Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

A Boldogságos Szűz Mária istenanyasága ünnepén Pál József Csaba megyéspüspök mutatott be szentmisét a temesvári püspöki palota kápolnájában.

A szentmise végén a főpásztor kihelyezte az Oltáriszentéget, mivel egész napos szentségimádást tartottak a kápolnában.

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Fotó: Romkat.ro

Kiemelt fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria