Újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Magyar Kolping Szövetség

Hazai – 2015. október 7., szerda | 19:29

Szeptember 26-án kettős ünnepet tartottak a budapesti ciszterci Szent Imre-templomban: a Magyar Kolping Szövetség születésnapját ünnepelte, a szervezet országos prézese, Kövesi Ferenc pedig ezüstmiséjét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A jubileumi eseményen részt vett az ország szinte valamennyi Kolping Családja – köztük a körmendi és a szombathelyi egyesületek is –, az augsburgi Kolping Család, továbbá képviseltették magukat az ukrajnai és a romániai, valamint a Nemzetközi Kolping Szövetség vezetői is. A több mint ötszáz résztvevő között a Körmendi Kolping Család tizennyolc fős delegációja alkotta a legnagyobb küldöttséget.

Az ünnepség hálaadó szentmisével vette kezdetét, melyet Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius mutatott be a jelen lévő püspökök és prézesek koncelebrálásával. A latin és magyar nyelven tartott istentisztelet kezdetén ifjúsági zenekari kísérettel valamennyi megjelent Kolping Család felvonult egy-egy zászlóvivő képviseletében.

A főcelebráns örömét fejezte ki a mozgalom magyar tagságának Adolf Kolping hagyományaihoz és hagyatékához való szilárd elkötelezettségét illetően, valamint felhívta a figyelmet a kolpingi értékek megtartásának és terjesztésének fontosságára is a mai világban.

Az ezüstmisés Kövesi Ferencet a szentmise végén köszöntötték.

Ezt követően a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében folytatódott az ünnepség különféle előadásokkal, illetve zenés produkciókkal. A megjelenteket Süveges Gergő televíziós műsorvezető és újságíró köszöntötte, majd Laczhegyi László, a Magyar Kolping Szövetség elnöke ismertette röviden a magyar mozgalom rendszerváltozást követő újjáéledésének főbb mozzanatait. Ezután Bánhidy Vajk történész-tanár értékelte a mozgalmat az elmúlt huszonöt év távlatában, illetve vázolta fel a jövőbeli dilemmákat és kihívásokat. Harmadikként Simicskó István egykori sportért felelős államtitkár, jelenlegi honvédelmi miniszter adott nemzetközi kitekintést a Kolping Mozgalom kapcsán.

A hazai előadók után a külföldi meghívottak következtek. Ottmar Dillenburg atya, a Nemzetközi Kolping Szövetség főprézese, illetve az augsburgi Kolping Család, valamint az Ukrán Kolping Szövetség vezetője köszöntötték a lelkiségi mozgalom magyar tagjait.

Az ünnepség végén zenés produkcióra került sor, majd pedig kihirdették a 25 éves jubileum kapcsán korábban meghirdetett Kolping-vetélkedő végeredményét is. A győztes a Lenti „Szent Katalin” Kolping Család Egyesület lett.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bedőcs Gyula, Kristók János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria