Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Kultúra – 2015. május 13., szerda | 13:33

Május 12-én megérkezett Munkácsy Mihály „Krisztus Pilátus előtt” című festménye Debrecenbe, így hamarosan ismét együtt látható majd a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban – tájékoztat az MTI.

A nagyméretű alkotást a kupolán keresztül daruval emelték be a Déri Múzeumba kedden délelőtt. Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum művészettörténésze az MTI érdeklődésére közölte: a képet a beemelés után letekerik a hengerről és két napig pihentetik, hogy akklimatizálódjon, mivel a tavaly júliusi elszállítása óta nem volt kiemelve a ládából. Ezt követően vakkeretre feszítik, ekkor derül ki, kell-e restaurátori beavatkozás, majd a díszkeretbe helyezve felkerül arra a falra, amely tavaly óta üresen várta a múzeum Munkácsy-termében a kép visszatérését.

Papp László, Debrecen polgármestere a helyszínen történelminek nevezte az eseményt. Emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1995-ben volt először együtt látható Debrecenben az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

A polgármester köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) és a város országgyűlési képviselőinek, hogy mindent megtettek a trilógia egyben tartása érdekében. A festményt ugyanis az MNB Értéktár programja keretében vásárolták meg, és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezi el. Papp László szerint ezzel nagy lépést tettek a trilógia egyben tartása érdekében. (A Golgota megvásárlásáról tovább folynak az egyeztetések a festmény tulajdonosával, Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtővel.)

Hosszú folyamat eredménye a mai nap – értékelte a Krisztus Pilátus előtt Debrecenbe való visszatérését Kósa Lajos az MTI-nek a Déri Múzeum előtt, miközben beemelték a festményt tartalmazó nagyméretű ládát a kupolába. A város korábbi polgármestere felidézte, hogy a kanadai törvények nem engedték a kép előbbi megvásárlását, ezért korábban csak tartós letétbe kerülhetett Debrecenbe. 

Amint arról korábban hírt adtunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 26-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolta a Krisztus pilátus előtt című képet a kanadai Hamilton Galériától. A közönség várhatóan jövő hét keddtől (május 19-étől) láthatja ismét együtt a Munkácsy-trilógiát Debrecenben.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria