Újra megnyitották a pénteken éjjel víz alá került lourdes-i barlangot

Kitekintő – 2024. szeptember 9., hétfő | 15:10

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádság során, melyet a Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben bemutatott szentmise végén tartott, megemlékezett a lourdes-i Szűz Mária-kegyhely egy részét elöntő áradásról, mely a szeptember 7-i, szombati heves esőzés következtében alakult ki.

Biztonsági okokból szombaton ideiglenesen lezárták a jelenésekről ismert Massabielle-barlangot a betegek gyógyulását szolgáló közeli fürdőkkel együtt. Az áradás levonulása után hétfőre újra megnyitották a Massabielle-barlangot az imádkozó zarándokok számára, de a fürdők közegészségügyi tisztítása még tart.

Ferenc pápa vasárnap aggodalmának adott hangot a Lourdes-ot és környékét sújtó áradások miatt.

Szeptember 6-ról 7-re, péntekről szombatra virradó éjszaka ugyanis a délnyugat-franciaországi Hautes-Pyrénées megyére özönvízszerű eső hullott, ami nagyon gyorsan megemelte a kegyhely mentén kanyargó Gave de Pau folyó vízszintjét, mely részben elöntötte a Massabielle-barlangot.

Michel Daubanes atya, a kegyhely igazgatója a Vatican News francia szerkesztőségének nyilatkozva kijelentette, hogy szolgálata során immár harmadszor öntött ki a Gave de Pau, és árasztotta el vízzel a kegyhely középpontját, a szívét, ahol 1858-ban a Szűzanya megjelent Bernadett Soubirous-nak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria