Újra megszólal a győri bencések Szent Benedek-harangja

Megszentelt élet – 2015. július 10., péntek | 13:00

Július 6-án kezdődtek a győri bencés templom keleti, gimnázium melletti tornyában található, 1853-ban öntött 3300 kilogrammos nagyharangjának felújítási munkálatai. A harang július 11-én, Szent Benedek ünnepén szólal meg újra – tájékoztatta szerkesztőségünket Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB.

A Benedek-harang Győr legnagyobb harangja, az országos „ranglistán” tömege alapján a tizenharmadik helyet foglalja el.

A 2012 októbere óta hallgató nagyharang újbóli megszólaltatására július 11-én, védőszentje, Szent Benedek ünnepén kerül sor a 11 órai szentmisét követően. A felújított harangszerkezetet Sárai-Szabó Kelemen templomigazgató áldja meg.

A felújítás menete


Július 6-án a régi harangnyelv kiemelését követően megtörtént a harang leemelése a harangszoba ideiglenes tartószerkezetére, majd a régi acél harangjárom eltávolítása. Másnap került sor az új kiegészítők – a 650 kilogrammos új tölgyfa járom és az új kovácsoltvas harangnyelv – toronyba emelésére és egymáshoz illesztésére, a függesztékek felszerelésére. Ezután daru segítségével került vissza a járom és a harang együttese a harangszékre. Ezt követte az új, kézzel kovácsolt harangnyelv beszerelése, valamint az új meghajtás telepítése és finomhangolása.

A munkálatok eredményeként az új, puhább és tömegében a haranghoz jobban illeszkedő harangnyelv jelentős hangzásbeli változást is eredményez majd. Az új tölgyfa járom egyrészt anyagánál fogva jobban csillapítja a harang által az épületnek átadott rezgést, a korábbi darabbal ellentétben pedig nem lép fel nyíróerő, ami jelentősen növeli a harang élettartamát. Az új meghajtás feladata, hogy ne csak ki- és bekapcsolja a motort, hanem fokozatosan, lágyan indítsa a harangot, majd húzás közben csak az éppen szükséges erőt biztosítsa, a harangozás végén pedig kíméletesen lefékezze azt. A nem kis szervezési feladatokkal járó munkákat Most Balázs bencés öregdiák szervezte, koordinálta.

Az új járom, az új, kézzel kovácsolt harangnyelv és a meghajtás gyártását és telepítését a passaui Perner-harangöntöde végezte, amely többek között az ország legnagyobb harangját, a Szent István-bazilika 9250 kilogrammos nagyharangját, az egri bazilika 6 tonnás harangját, valamint a Mátyás-templom harangjait öntötte.

A felújítás 6 millió forintos összköltségéhez 4,5 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a fennmaradó részt pedig a templomi felajánlások és a bencés öregdiákok támogatása fedezte.

A győri bencés templom harangjairól egy, az 1850-es évekből fennmaradt írás így emlékezik meg a Vasárnapi Újság hasábjain: „A főpiacz déli oldalán a Benczék csinos egyháza, két szép toronynyal, ütő órával, s szépen öszhangzó nagy harangokkal.” 

Előzmények

A Szent Benedek-nagyharang felújításának szükségessége 2012. október 25-én, Szent Mór napján vált nyilvánvalóvá, amikor a győri bencés rendház kertjében megáldottak két kis óraütő harangot. Az öntőmester a nagyharang azonnali üzemen kívül helyezését tanácsolta. Néhány héttel később műemléki harangszakértői vizsgálatra került sor, mely megállapította, hogy a harang jármán – mely a harangot koronájánál fogva a fa harangszékhez kapcsolja – a hibás elvi konstrukció következtében olyan nyíróerő ébred, ami letöri az annak egyes elemeit tartó csavarokat, és a harang palástját megfeszíti, így repedéseket okozhat. Kiderült továbbá, hogy a harang nyelvének anyagkeménysége – a 162 éve tartó használat okán – már nem csak elérte, de többszörösen meg is haladta a bronz anyagkeménységét, ami ennélfogva szintén károsította a harangot. A harang meghajtását egy, az 1980-as években beszerelt villanymotor adta, ami finomszabályozásra képtelen volt, csak ki-be kapcsolni tudott, így a harangot és a tornyot megtépve, erőszakosan indította nyugalomból a 3,3 tonnányi tömeget, s közben is darabosan, pontatlanul mozgatta, ami az 1641-ben felszentelt templom tornyaira, a harangszékre és a harangra nézve is hátrányos volt.

A Szent Benedek ünnepén, július 11-én 11 órakor kezdődő szentmisére és a harang újbóli megszólaltatására szeretettel várják Győr város lakóit, a templom híveit és a bencés öregdiákokat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria