Ukrán lelkipásztor is részt vett a visegrádi országok tábori lelkészeinek találkozóján Szlovákiában

Kitekintő – 2023. május 1., hétfő | 14:31

Az évek óta szoros katonai együttműködés keretében a V4 országok tábori lelkészi szolgálatai közös konferencián vettek részt április 25. és 27. között. Az eseménynek ezúttal Szlovákia volt a vendéglátója.

A konferenciát, amelyen a magyar Katolikus Tábori Püspökséget a katonai ordinárius általános helynöke, Alácsi Ervin János alezredes és pasztorális helynöke, Markovics Milán Mór őrnagy képviselte, a festői fekvésű Alsótátrafüreden (Dolný Smokovec), a Magas-Tátra lábainál rendezték meg.

A magyar, szlovák, lengyel és cseh tábori lelkészek mellett most először – az érintett nemzetek beleegyezésével – megfigyelői státuszban részt vett egy ukrán tábori lelkész is, aki beszámolt az évek óta szervezés alatt álló ukrán szolgálat fejleményeiről, valamint értékes tapasztalatokat, hasznos ismereteket gyűjtött a V4-es országok szolgálatainak történelme, szervezeti felépülése és több évtizedes misszós gyakorlata alapján.

A találkozót ökumenikus szellemben rendezték meg, jelen voltak katolikus, ortodox és lutheránus lelkészek is.

A szolgálatok részletes bemutatkozása után volt idő fontos kérdések megválaszolására, termékeny eszmecserére, de kisebb kirándulásokra is. A lelkészek busszal ellátogattak Liptószentmiklósra, a Szlovák Fegyveres Erők Milan Rastislav Štefánik Tábornok Akadémiájára, ahol a helyi református lelkészasszony tartott rövid igeszolgálatot, majd az ótátrafüredi siklóvasúttal fölmentek a Lomnici-csúcs lábához, közel 1300 méter tengerszint feletti magasságba, hogy gyönyörködjenek a magasztos látványban és egy gyalogtúra keretében megtekintsék a közeli vízesést.

A lelkészek végül azzal búcsúztak el egymástól, hogy nemsokára újra találkoznak Csehországban, jövőre ugyanis a csehek lesznek a V4-es találkozó házigazdái.

Szöveg: Alácsi Ervin János alezredes

Forrás és fotó: HM Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Liptószentmiklós, a Szlovák Fegyveres Erők Milan Rastislav Štefánik Tábornok AkadémiájaA szolgálatban elesett szlovák katonák emlékművénél