Ukrán Ortodox Egyház: A háború a legsúlyosabb bűn, nincs mentsége annak, aki kirobbantja

Kitekintő – 2022. március 12., szombat | 17:53

Az alábbiakban közreadjuk a Moszkvai Patriarchátus fennhatósága alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház március 10-i nyilatkozatát magyar nyelven.

Az Ukrán Ortodox Egyház az ukrán nép Egyháza. Országunk keleti és nyugati, északi és déli régióinak híveit fogja össze. Különböző nemzetiségű és különböző politikai nézeteket valló emberekből áll. De mindannyian egyek vagyunk Krisztusban. Több mint ezeréves történelmünk során Egyházunk mindig saját népével volt, és marad ma is.

Ma országunk súlyos megpróbáltatások idejét éli, melyeket az országunk ellen támadó Orosz Föderáció hadseregei okoztak.

Egyházunk valamennyi templomában és kolostorában szüntelen imádság száll az égbe a béke mielőbbi beköszöntése és a vérontás megszűnése érdekében. Mi következetesen a konfliktusok párbeszéd útján történő békés rendezésére szólítunk fel (mindenkit).

A háború a világon lévő legsúlyosabb bűn. Ez arra kényszeríti az embert, hogy a másikra ne Isten képmásaként tekintsen, hanem megsemmisítendő ellenségnek tartsa őt.

Ezért nincs mentség arra, ha valaki háborút robbant ki.

Ezért a további áldozatok és népünk szenvedései megelőzése érdekében felhívással fordulunk mindazokhoz, akiken ez múlik, hogy biztosítsanak valós humanitárius folyosókat a tűzvonalban tartózkodó békés lakosság haladéktalan evakuálása céljából és garantálják biztonságukat.

A harci cselekmények következtében hazájuk védelmében esküjükhöz hű és kötelességüket végző ukrán katonák közül egyesek megsebesültek és fogságba estek. Ezért az Ukrán Ortodox Egyház, miközben gondoskodik honfitársairól, azt kéri, hogy

tanúsítsanak emberi részvétet és keresztényi könyörületességet irántuk, szervezzék meg a sebesültek kiadatását és hajtsák végre a fogolycserét.

Hisszük, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus Szentséges Szűz Anyjának közbenjárására megóvja hazánkat és istenfélő népünket, és megadja a rég óhajtott békét.

+ Onufrij
az Ukrán Ortodox Egyház elöljárója,
Kijev és egész Ukrajna metropolitája

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: Church.ua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria