Ünnepi nagyvecsernyével kezdte meg a tanévet a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Hazai – 2024. szeptember 17., kedd | 12:51

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kötődő tanévnyitó szeptember 14-én zajlott a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. A vecsernyét Dobos András, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora, főiskolai rektorhelyettes végezte Kocsis Fülöp érsek-metropolita, főiskolai nagykancellár, valamint Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök jelenlétében, Gaál Richárd diakónusi szolgálatával.

Együtt imádkozott az oktatókkal, munkatársakkal és hallgatókkal, a papnövendékekkel a főiskola megbízott rektora, Odrobina László és Seszták István főhelynök, fenntartói megbízott.

A vecsernye végén Orosz Atanáz püspök szólt az új szemeszter előtt állókhoz: „Gazdag, sokat ígérő tanév kezdődik. Az első félév vége egy szentévbe fut bele, hogy minden tanár és diák tudatosítsa, hogy szentnek kell lennie. Az év végén az első egyetemes zsinat 1700. évfordulója tanít minket, hogyan kell ragaszkodnunk az apostolok szent örökségéhez” – emlékeztetett a 2024/25-ös év legfontosabb jubileumaira. Ezek mellett leginkább Szent Pál apostoli üzenetét szerette volna átadni a hallgatóknak, s vele együtt kijelenteni: „Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.” (1Kor 2,2)

„Ez nem redukálja az idei teendőinket.

Nem arról van szó, hogy korlátoznánk a tudományt, a tudásanyagot egy bitófára került vallásalapító élettörténetére, halálának történetére”

– mondta. Szent Pál sem így értette, hiszen ő lelkesedik azért, hogy megismerje Jézus Krisztus titkát. A Galatáknak írt levél levél magyarázatát hozta értelmezésként, mert Pál szerint ez azt jelenti, hogy Istennek éljek. Krisztussal együtt keresztre vagyok szegezve: élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem. Ameddig e testben vagyok, úgy a hitben élek, hogy azonosuljak ezzel a Krisztussal. „A katolikus teológusoknak ez a feladatuk: nemcsak megismerni egy két évezredes történetet, hanem úgy élni, ahogy Jézus Krisztus élt és szeretetből meghalt értünk” – hangsúlyozta.

„Adja meg a Megváltó Krisztus a hiteles keresztény életet, amelyben semmi sem tér el az ő tanításától, elvárásaitól” – indította jókívánsággal a tanévet és ajánlotta a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolát a Szűzanya oltalmába, „aki ott volt a keresztfa alatt, aki a Keresztre Feszített misztériumát elsőként láthatta, és anyja lett a szeretett tanítványnak és minden hiteles hűséges tanítványnak”.

A papnövendékek többszólamú kántori szolgálata emelte az ünnep fényét.

Szerző: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria