Urbán József lett az ázsiai cirkumskripcióért felelős generálisi asszisztens

Megszentelt élet – 2015. július 6., hétfő | 18:05

A piarista rend Esztergomban tartott egyetemes káptalanja a mai napon, július 6-án megválasztotta a generálisi asszisztenseket – tájékoztat a rend sajtószolgálata.

Mivel szombaton a generálisválasztás után a rendi vezetés javaslatára megváltozott a cirkumskripciók [adminisztrációs terület – a szerk.] beosztása a rendben, ezért az új asszisztenseket már ennek megfelelően választották meg:

Európa: Miguel F. Giráldez – az előző hatéves időszakban ő volt a korábbi spanyol cirkumskripció asszisztense.

Amerika: Francisco Anaya, a mexikói tartomány rendtagja.

Afrika: Pierre Diatta – az előző periódusban ő volt a korábbi Afrika–Ázsia-cirkumskripció asszisztense.

Ázsia: Urbán József.

Urbán József asszisztensi szolgálata a mai nappal veszi kezdetét: a Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Japán és Vietnam alkotta ázsiai cirkumskripcióért felel mostantól kezdve.


Urbán József 1964. július 12-én született Budapesten. Érettségi után, 1982-ben jelentkezett a piarista rendbe, ahol 1991-ben tett örökfogadalmat, rá egy évre szentelték pappá. Teológiai tanulmányait a rendtartomány hittudományi főiskoláján kezdte el, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán fejezte be licenciátusi fokozottal 1993-ban. Ezzel párhuzamosan elvégezte az angol szakot az ELTE-n, 2008-ban pedig a SOTE Mentálhigiénés Intézete által szervezett posztgraduális kurzuson kapott lelkigondozói diplomát.

1993-ban Jelenits István, az akkori tartományfőnök Szegedre helyezte a frissen indult Dugonics András Piarista Gimnáziumba. Tíz évet élt a szegedi közösségben, először tanárként, majd 1998-tól igazgatóként. 2003-tól 2011-ig a rend magyar tartományának provinciálisa volt, majd egy éven át az egyszerű fogadalmas szerzetesek magisztereként gyakorolta hivatását. 2012–2015-ig a budapesti Piarista Gimnázium igazgatói tisztjét töltötte be.

2015 tavaszán Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán miniszter a tartományfőnöki szolgálata során a társadalmi felelősségvállalásról híres piarista közösségek és iskolák szemléletformáló átalakítása érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Urbán Józsefnek.

Fotó: Piarista Rendtartomány; Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria