Úrnapjához kapcsolódóan eucharisztikus estet tartanak Bátán

Hazai – 2024. május 27., hétfő | 15:10

Úrnapja ünnepéhez kapcsolódóan eucharisztikus estet rendeznek Bátán, a Szent Vér-kegyhelyen május 30-án, csütörtökön. A résztvevők szentségimádáson, eucharisztikus keresztúton, szentmisén és körmeneten vehetnek részt. A szentmisét Nyúl Viktor plébános mutatja be.

Úrnapja Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepe. A Szentháromság vasárnapja utáni csütörtökön – hazánkban az azt követő vasárnap – tartott főünnep, mely az Oltáriszentségben köztünk lévő megtestesült Krisztus ünneplésének napja.

Az ünnephez kapcsolódó, immár hagyományos bátai eucharisztikus est szentségimádással kezdődik, majd keresztúti imádsággal, szentmisével és körmenettel folytatódik a kegytemplomban, ahol a hívek szentgyónáshoz is járulhatnak.

Az ország egyetlen Szent Vér-kegyhelye Bátán található. A történelmi Magyarország – a mai Szlovákia – területén lévő Garamszentbenedeken is erős a Szent Vér tisztelete. A bátai ereklye a törökdúlás idején, 1539-ben megsemmisült. 2018-ban Garamszentbenedekről érkezett Szent Vér-ereklye Bátára.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria