Út egy jobb jövő felé – Szalézi oktatási program Ugandában

Kitekintő – 2023. június 30., péntek | 18:21

A Children And Life Mission (CALM) az ugandai szalézi misszió egyik emblematikus példája, amelynek kampalai központjában jelenleg 526 gyermeket gondoznak. Közülük 386-an általános iskolába járnak, 140-en pedig bölcsődébe vagy óvodába.

Míg Ugandában az elmúlt húsz évben tapasztalható volt némi gazdasági növekedés, illetve javult a humán fejlettségi mutató; a korai iskolaelhagyás és a kiskorúak ezreit érintő akut alultápláltság mértéke továbbra is emelkedik az országban. A szaléziak amellett, hogy komplex műveltségi és oktatási programokat vezetnek a különböző iskolákban, az iskolai menzákon keresztül teljes körű étkezést is igyekeznek biztosítani minden tanuló számára. Ez sokuknak a nap egyetlen étkezése, így számos családra ez is ösztönzőleg hat, hogy iskolába küldjék gyermekeiket.

Az ugandai CALM-központot 2001-ben alapították Namugongo községre fókuszálva, amely 12 kilométerre északkeletre fekszik Uganda fővárosától, Kampalától. A CALM küldetése az utcagyerekek és más nehéz sorsú kiskorúak (árvák, elhagyott gyermekek, HIV-pozitív gyermekek) megmentése, rehabilitációja és integrálása a társadalomba, azáltal, hogy szálláslehetőséget, valamint élelmezést, védelmet, oktatást és egészségügyi ellátást biztosít a számukra. Az oktatási programokon túl a központban a fiatalok szabadidős (zene, színház, tánc, kertészkedés) és sporttevékenységekben (futball, röp- és kosárlabda) is részt vehetnek.

A szaléziak által fenntartott iskolai létesítmények azonban felújításra és karbantartásra szorulnak, hogy a tanulók egészséges és kellemes környezetben tanulhassanak és végezhessenek egyéb szabadidős tevékenységeket. Az ugandai CALM-projekt keretében igyekeznek biztonságos helyeket garantálni az iskola minden diákja számára, a felszerelt és felújított tantermek révén pedig egy olyan oktatási utat megnyitni előttük, amely jövőt és reményt jelenthet az ország kiszolgáltatott fiataljai számára.

További szalézi missziós projektekről olvashatnak angol nyelven IDE kattintva.

Forrás és fotó: Missionidonbosco.org/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria