Utoljára kondultak meg felújításuk előtt a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház harangjai

Hazai – 2024. október 8., kedd | 10:26

Különleges harangbúcsúztatót tartottak a Szent Mihály-napi búcsú egyik utolsó eseményeként szeptember 29-én a veszprémi várban. A főszékesegyház káplánja, Kulcsár Dávid ismertette a jelenleg a tornyokban lévő öt harang történetét.

A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház monumentális harangját, melyet a népnyelv „Öreg Mihály” névvel illet, az elmúlt 300 évben egyszer sem mozdították el a helyéről. A veszprémi várnegyed megújításának keretében az ország legrégebbi nagyharangját most speciális módszerrel állítják helyre, így visszanyeri eredeti hangját is.

A többi harangot is restaurálják.

Ez a hatalmas harang 1725 óta egyszer sem hagyta el a Szent Mihály-főszékesegyház tornyát. A veszprémi főszékesegyház északi tornyában, 47 méter magasan függő harang gróf Esterházy Imre veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek megrendelésére Franz Ulrich Scheichel harangöntő mester bécsi műhelyében készült 1723 és 1725 között, és a behelyezése óta egyszer sem hagyta még el őrhelyét. Ennek az is az oka, hogy az „Öreg Mihály” mind korának, mind méretének köszönhetően kiemelkedő alkotás. Pontos tömege nem ismert,  a szakértők becslése szerint körülbelül 3400 kilogrammos lehet, alsó átmérője pedig meghaladja a 170 centimétert. A monumentális harangot még a főszékesegyház 20. század eleji átalakításakor sem mozdították el a helyéről, pedig a tornyok külső megjelenésén akkor változtattak. A szintén Bécsben készült másik három harangot később hadi célokra elkobozták, ám az „Öreg Mihály” műértéke már akkoriban is különlegesnek számított, így szerencsésen elkerülte a rekvirálást.

Az „Öreg Mihály” történetéről és a tervezett felújtásról bővebben ITT olvashatnak.

Sajnos állapota az idők során annyira leromlott, hogy a szakemberek javaslata alapján az elmúlt időszakban statikai okok miatt már nem használták.

A Szent Mihály-főszékesegyház déli tornyának rajta kívül még négy harangja van, amelyek felújításuk előtt mintegy búcsúztatóul most szólaltak meg utoljára: először az 125-130 kilós lélekharang, majd a 220 kilós Szent Anna-, aztán a Szent József tiszteletére készült 700 kilós, végül a közel egy tonnás Szent Istvánról nevezett harang kondult meg.

Kulcsár Dávid elmondta, hogy a déli toronyban szolgáló harangoknak már mindegyike pótlása az eredeti barokk koriaknak: három közülük 1937-ben, míg a 700 kilós 1974-ben készült.

Végül megkondult a Szentháromság tiszteletére öntetett három és fél tonnás barokk „Öreg Mihály” is, amely, miután átvészelte a háborúkat is, idén – még ebben a hónapban – 300 év után először elhagyja a tornyot, ugyanis felújítása nem várathat tovább magára.

Szentháromság-nagyharang („Öreg Mihály”)

súly: kb. 3500 kg
alsó átmérő: 177 cm
hang: H°
öntési adatok: 1725, Franz Ulrich Scheichel, Bécs (A)

Szent István-harang

súly: 969,5 kg
alsó átmérő: 125 cm
hang: Esz'
öntési adatok: 1937, Szlezák László, Budapest

Beöthy-harang (Szent József-harang)

súly: kb. 700 kg
alsó átmérő: 110 cm
hang: F'
öntési adatok: 1974, Gombos Lajos, Őrbottyán

Szent Anna-harang

súly: kb. 220 kg
alsó átmérő: 74.8 cm
hang: C"
öntési adatok: 1937, Szlezák László, Budapest

lélekharang

súly: kb. 130 kg
alsó átmérő: 63 cm
hang: Esz"
öntési adatok: 1937, Szlezák László, Budapest

Forrás és fotó: Veszprémi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria