Útravaló – 2022. december 14.

Nézőpont – 2022. december 14., szerda | 5:01

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ad útravalót.

Szofoniás próféta ujjong a mai olvasmányban. Felvillantja az üdvösség ígéretét. „Ne félj, Sion! Ne lankadjon kezed! Veled van az Úr, a te Istened, az erős Szabadító.” (Szof 3,16–17) Az
evangélium pedig már a beteljesedés örömét hirdeti, mikor Mária meglátogatja Erzsébetet, és Erzsébet a Szentlélekkel eltelve így kiált fel: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!” (Lk 1,42.45) A mai nap szentje, Keresztes Szent János írta erről a beteljesedésről: „Azzal, hogy Isten saját Fiát adta nekünk, aki az ő Szava, már nincs más nekünk szóló szava. (…) Amit ugyanis a próféták útján részletekben mondott, azt teljes egészében kimondta Fiában, nekünk adva ezt a mindent, aki az ő Fia. Így, ha valaki most akarna kérdéseket feltenni, vagy látomást, kinyilatkoztatást igényelne, (…) megsértené Istent, minthogy nem az ő Fiára tekint egyedül, hanem mást, valamifajta újdonságot keres. (A Katolikus Egyház Katekizmusa – KEK 65)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria