Útravaló – 2023. december 28., aprószentek

Nézőpont – 2023. december 28., csütörtök | 5:01

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Decemberben Kálmán Peregrin OFM, a pesti ferences templom igazgatója ad útravalót.

A Bárány megszületett, és társakat vett maga mellé, ártatlan gyermekeket, akik már a születés ünnepekor előre jelzik Isten gyermekeinek várható sorsát. Az Úr feltámadása és a Lélek kiáradása után azonban a vértanúság már nem csupán sorsszerű közösségvállalás, hanem annak kinyilvánítása, hogy egészen szorosan az Úr nyomában járhatnak azok, akik befogadták, és akiknek hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; akik hisznek az ő nevében, akik nem a vérből, sem a test ösztönéből, sem a férfi akaratából, hanem Istenből születtek (Jn 1,12).

És ahogy e gyermekek oltalmat nyújtottak a Gyermeknek, hogy ne tudja legyűrni a zsarnokság, a vértanúk ugyanígy őrzik az Egyház életének, valamint a hitnek a tisztaságát, mert az Atya a Lélek által az ő szenvedéstörténetükben minden korban újraalapozza, értelmezi közöttünk Krisztus evangéliumát.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria