Útravaló – 2024. augusztus 25., évközi 21. vasárnap

Nézőpont – 2024. augusztus 25., vasárnap | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót.

Önző és individualista társadalmunk nem ismeri az örök értékeket. (Lassan az érték mint fogalom és tartalom is megkérdőjeleződik. Idejétmúlt. Kiment a divatból. Az influenszerek képviselte világban nincs helye.) Amit a korábban született generáció nem ismer, azt nem is tudja átadni. Pedig az értékeknek is ugyanúgy át kell hagyományozódniuk, mint a genetikai állománynak. A megélt élet lesz a szavak mögötti hitelesítő pecsét. Az olyan értékek, mint a barátság, a becsület, az élet, a szavahihetőség és a megbízhatóság mellett még számos további teszi zamatossá és élhetővé a napjainkat. Amikor Szent Pál a családról elmélkedik, akkor ezeket (és a többit) gyűjti egy csokorba és adja át.

Már az első szó is egy felütéssel ér fel. „Engedelmeskedjetek egymásnak!” De mindjárt le is fekteti az alapot: „Krisztus félelmében.” A katolikus morálteológia szépen fejti ki a szeretet és az engedelmesség összefüggését. Meg kell állnunk a szó etimológiai vizsgálatánál. Enged, engedelmes, engedelmeskedni. Szépen adja át a magyar nyelv a szó alávetettségi, elengedő, nem ragaszkodó, a keretek közül kitörő jelentését. Van ebben a szóban egy olyan jelentéstartalom is, ami kiemel az egyszeri és vissza nem térő magatartásból. Engedelmeskedni inkább hozzáállás, viszonyulás kérdése, és nem egyszeri cselekvés. Amikor Szent Pál az efezusiak lelkére köti, hogy „engedelmeskedjetek egymásnak”, akkor e felszólításban benne rejlik a folyamatosság és a kölcsönösség. Fiatal férjek, vőlegények, vigyázat! A levél következő verse így szól. „Asszonyok engedelmeskedjenek a férjüknek, akárcsak az Úrnak.” Ilyenkor szokott a fiatalember felcsattanni: „Na látod, ugye! Még a Szentírásban is benne van.” Két sorral lejjebb azonban ezt írja Pál apostol: „Férfiak, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat.” Azaz szeretni és szeretetből engedelmeskedni ugyanaz. Csereszabatos a két szó. Mindkettő gyökerében az áldozat áll. A Golgota keresztáldozata mint tett és az örök élet igéi mint Szó lesznek Jézus jelenlétének valóságai. Nem véletlen az sem, hogy az Úr éppen Péternek teszi fel a menni vagy maradni kérdését. Péter személyében mindig az egész Egyház szól. Az örök élet titkának kulcsai – vallja meg az egész Egyház – Krisztus kezében vannak, az Egyházra bízva.

Talán sikerült megmutatni, hogy a kereszténység nem értéketika, nemcsak egy-két bibliai idézet sulykolása, hanem kapcsolat. Az Atya által kezdeményezett kontaktus, amire választ vár Krisztusban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria