Válaszd az életet! – Székely János a Savaria Történelmi Karnevál záró szentmiséjén

Hazai – 2024. augusztus 31., szombat | 16:50

A kétezer éves város, Szombathely idén is ünneplőbe öltözve kínált ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató karnevált az érdeklődőknek augusztus 22. és 25. között. A programokon a többi történelmi egyház és keresztény felekezet mellett a Szombathelyi Egyházmegye is jelen volt. A Castrum Dei keresztény udvarban Székely János megyéspüspök mutatta be a programot záró szentmisét.

A szombathelyi nyár emblematikus rendezvénye, a millennium évében újjáélesztett Savaria Történelmi Karnevál idén már 23. alkalommal invitálta Vas vármegye szívébe az igényes nyári szórakozásra vágyó közönséget. Augusztus utolsó hétvégéjén a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhattunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével.

A számos római kort idéző program mellett vezetett látogatások indultak a Sarlós Boldogasszony-székesegyház tornyaiba: a látogatóknak érdemes volt felfelé is és lefelé is „leküzdeniük” az összesen 386 lépcsőfokot, a szombathelyi főtemplom nagyharangja mellől ugyanis csodálatos kilátás nyílik az ókori eredetű városra.

Tárlatvezetéssel egybekötött látogatásra nyílt lehetőség a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárba is, a helyi keresztény felekezetek összefogásával megvalósított Castrum Dei keresztény udvar pedig a karneváli forgatagban a találkozások és a nyugalom szigete – pontosabban vára – volt. Itt a betérőket az elcsendesedés és lelki feltöltődés lehetősége fogadta: a programok révén kis időre minden betérő kiszakadhatott a mindennapok rohanásából.

Elcsendesedésre hívott többek között a „Szent Mártont követve” imaösvény, mely több érzékszerv igénybevételével arra inspirált, hogy időről időre álljunk meg és gondolkodjunk többet Isten tetteiről. Ezt most kicsit másként tehették meg a látogatók: nem egy prédikáció révén, nem is könyvvel a kezünkben, hanem egyénileg haladva, ki-ki a saját tempójában, Szent Márton élete egyes állomásainak megismerésén keresztül.

A Seregek Ura Bibliai Múltidéző Kör igazi időutazásra csalogatott, korhű módon jelenítve meg a kor tárgyi kultúráját, hitéletét, harcászatát. A csapat rövid előadásokkal idézte meg az Ó- és Újszövetség világát.

A Castrum Dei udvar adott helyet a keresztény zenekarok dicsőítő koncertjeinek is: a környékbeli keresztény zenekarok dalokon és tanúságtételeken keresztül mutatták meg szolgálatuk lényegét, örömét.

Természetesen a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, őket a Szent Márton-játszóház várta.

A „Hangos Biblia” és az „Isten szavai ezek és nem emberé!” (ApCsel 12,22) programokon a Szentírás részletei hangzottak el különböző fordításokban. A felolvasásba bárki bekapcsolódhatott, hogy ezáltal is Isten szavának közvetítőjévé váljon.

Sokszor csak arra vágyunk, hogy valakinek elmondhassunk valamit, ami nekünk fontos. Van, hogy tanácsot várunk, vagy legalább egy új nézőpontot, amivel gazdagodhatunk, ami továbbvisz. A püspöki palota udvarán a „Meghallgatlak” sátorban ilyen beszélgetésekre várták a karneválozókat.

Sőt, az is kiderült, mit ehettek a Jézus korában élő emberek, illetve hogy milyen étkezési szokásaik voltak: bibliai ételek kóstolására is lehetőségük nyílt az érdeklődőknek. A fentiek mellett volt külön Keresztény Kézművesek Vására és Misszió-Expo is, ahol standjaik mellett a keresztény szervezetek mutattak be.

A szombathelyi ferences templomba szentségimádásra is be lehetett térni, illetve éjszakai zenés dicsőítésekbe lehetett becsatlakozni.

A püspöki palota udvarán augusztus 25-én, a karnevál utolsó napján „ókeresztény istentisztelet” tartottak, ahol – először a karneválok történetében – a közös keresztény örökség szellemében dicsőítettek, elmélkedtek és fohászkodtak katolikusok, evangélikusok, baptisták és reformátusok.

Az ünnep Szent Quirinus püspök alakjához kapcsolódott, az ő vértanúsága ugyanis Szombathely jelentős egyházi öröksége: Szent Quirinus halála után néhány évtizeddel halálának helyszíne már imádkozóhellyé vált.

Savaria keresztény közösségeinek lehetséges életét idézték meg tehát a szertartással, amelyen a főpásztor mellett a sokfelől érkező keresztények közös énekléssel, hálaadással és nyitott szívvel voltak jelen.

Az utolsó nap délutánján szentmisével zárták a programokat a Castrum Dei keresztény udvarban, amit  Székely János megyéspüspök mutatott be.

A főpásztor szentbeszédének vezérfonala a választás volt. Mindenki válaszút előtt áll – mutatott rá.

Savaria városának igazi kincse egy különleges gyermek, Szent Márton volt, aki tizennyolc évesen döntött Krisztus mellett. A mi életünk kapuján is Krisztus kopogtat, hogy osszuk meg vele időnket, életünk köpenyét, szívünket másokkal.

A tanítványok is válaszút előtt álltak. Csalódtak Jézusban, pontosabban mást vártak. Jézus éreztette velük, hogy ő nem olyan király, amilyet a nép akar: nem a mi vágyainkat akarja teljesíteni. Ma mi is válaszút előtt állunk. Krisztus arra tanít, hogy semmilyen földi dolog nem tudja betölteni az emberi szívet, ezek végesek, töredékesek.

Székely János püspök szentbeszéde ITT visszahallgatható.

A szentmise után kötetlen beszélgetésre, találkozásra volt lehetőség.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye, savariakarneval.hu; Savaria Történelmi Karnevál Facebook-oldala

 Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria