Válaszok az értékek káoszában sodródó jelenkor kérdéseire – Fordítói előszó legújabb kötetünkhöz

Kultúra – 2022. április 22., péntek | 12:57

Áprilisban elején jelent meg Az irgalmasság jelzőtüze – Gyógyulás Lisieux-i Szent Teréz által című legújabb kötetünk. A kiadványt Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a magyarországi világi domonkos közösségek országos elnöke fordította. Az alábbiakban előszavát adjuk közre.

„A szentek mindig meglepnek bennünket.” Egyediek, sokszínűek és kortalanok. Különlegesek és hétköznapiak egyszerre. Provokálnak, nyugtalanítanak, szembesítenek önmagunkkal, múltunkkal, jelenünkkel és befolyásolják jövőnket is. Egy dolog azonban közös bennük: életáldozatukkal, egy-ügyűségükkel Istenre mutatnak.

Három „nagy” szent életével foglalkoztam behatóan, amikor életrajzaikat fordítottam. Három egymástól nem, kor, nemzetiség és küldetés tekintetében különböző szenttel találkoztam. Vianney Szent Jánossal (a könyv szerzője Michael Marsch OP), Sienai Szent Katalinnal és Svédországi Szent Brigittával, akik hívő és nem hívő emberek körében végezték spirituális és bátran mondhatjuk, társadalmi missziójukat. Ők a „nagy utat” járták.

Lisieux-i Szent Teréz, az „atomkor szentje”, a XIX. századi misztikus, élete és halála teljes ismeretlenségben és látszólagos jelentéktelenségben zajlott.

Sem a külvilág, sem rendi közössége nem ismerte fel sajátos életszentségét. Szent Teréz forradalmi Kis Útja csupán halála után, írásai eredeti változatának megjelenését követően tárult fel az Egyház és a világ előtt.

„A kis Teréz mindig nagy titok volt, és mindmáig az is maradt. Az általa írt és a róla szóló könyvek tucatjai sem változtattak a titkon. Hogyan válhatott a kis Teréz »az újkor legnagyobb szentjévé«, ahogyan X. Piusz pápa nevezte? Hogy történhetett, hogy egy apácát, aki soha el nem hagyta kolostorát, XI. Piusz pápa szentté és a világmisszió patrónusává avatott? Hogy történhetett, hogy egy leányt, aki alig öt évet járt iskolába, Szent II. János Pál pápa egyháztanítói rangra emelt?

Valaki, aki huszonnégy évesen meghalt, hogyan hagyhatott maga után egy ezerhatszáz oldalas végrendeletet?”

Folyóméterekben mérhető mennyiségű könyv, tanulmány és egyéb írás próbál választ adni a fenti kérdésekre. A tudománynak, a teológiának, a pszichológiának és a pszichiátriának is vannak válaszai, melyek mind a tudás és a hit közötti lényeges különbséghez vezetik az olvasót. Jelen esetben egy szenvedésekkel, megpróbáltatásokkal, betegséggel és sok-sok veszteséggel teli élet rejtélyeibe nyerhetünk bepillantást.

A teológus, pszichoterapeuta, Michael Marsch domonkos szerzetes, számtalan könyv szerzője és kiváló fordító, szinte minden művének címe: „Gyógyulás a …. szentségek, a közösség stb. által, vagy éppen Lisieux-i Szent Teréz által”.

A szerző minden műve valóban gyógyulást eredményez, megbékélést hoz, mert segít felfedezni egy-egy rendelkezésünkre álló, elfeledett vagy fel nem fedezett erőforrást hitünk, katolikus vallásunk területéről.

A domonkos szerzetes prédikációiban, lelkigyakorlatain Magyarországon és külföldön is, gyakran idézte Szent Terézt, minden esetben kiemelve alázatát.

Nem lehet véletlen Marsch atya ezen üzenete, sőt figyelmeztetése. Az egyszerűsödés, az alázat, melyek valójában az élettapasztalatok szintéziséből fakadó vágyak, a bölcsesség útjának fontos állomásai. Lisieux-i Szent Teréz a teljes önátadás szentje, már huszonnégy évesen eljutott a bölcsesség útjára, ami magában is spirituális és fiziológiai csoda. Írásai, vallomásai árnyalt nyelvi eszközökkel tárnak fel páratlan lelki mélységeket, szinte tudat alatti valóságokat.

Teréz kompromisszumok nélkül, kíméletlen őszinteséggel, egyszerű, logikus, közérthető formában fogalmaz, fedi fel és osztja meg gazdag lelki univerzumának kincseit.

Szent Teréz eredeti vallomásai idézetek formájában nagy mennyiségben szerepelnek M. Marsch könyvében. Ettől autentikus a kép a Kis Utat járó Terézről. A mai olvasók közül talán kevesen szánják el magukat az eredeti A, B, C kézirat elolvasására, de a mind teológiai, mind pedagógiai szempontból sikeres ötvözet segít teljes és hiteles képet alkotni az alázat szentjéről, a „kis Terézről”, ahogyan maga kérte, hogy nevezzék.

„Engem az a gondolat vigasztal, hogy valami hasznot hajthatok önnek (egy misszionárius papnak). Végtére is a nullának önmagában nincs értéke, de egy egyes mellett fontossá válik, feltéve, hogy a megfelelő helyen áll: mögötte – és nem előtte! Jézus éppen oda helyezett engem és örökre ott akarok maradni…”

Szent Teréz élete és írásai választ adtak saját korának kérdéseire, és képesek válaszolni az értékek káoszában sodródó jelenkor kérdéseire is.

Megdöbbentően más válaszokat ad, mint amit várnánk, szenvedésben, szellemi harcban megtisztult válaszokat, melyek egyben örökérvényű kulcsok a megoldáshoz.

Michael Marsch OP Az irgalmasság jelzőtüze. Gyógyulás Lisieux-i Szent Teréz által című könyvének előszavában rávilágít a kármelita és a domonkos lelkiség közös vonásaira és köszönetet mond domonkos rendi testvéreinek. A magyarországi letelepedésének 800. évfordulóját ünneplő Prédikátorok Rendjének világi tagjaként, sok domonkos testvéremmel együtt, hálával tartozunk Marsch atya támogatásáért hivatásunk felismerésében és elmélyítésében és Lisieux-i Szent Teréz gyógyító üzenetének megértésében.

A magyar fordítást rendi testvéreimnek, a Domonkos Család tagjainak ajánlom.

Budakeszi, 2021. augusztus 15., Nagyboldogasszony napján

Michael Marsch OP Az irgalmasság jelzőtüze – Gyógyulás Lisieux-i Szent Teréz által című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria