Várják a jelentkezőket a Pázmány BTK országos középiskolai csapatversenyére

Hazai – 2024. március 4., hétfő | 11:10

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2024-ben ismét meghirdette a Pázmány Bölcs-Ész Csapatversenyt, melyre idén is várja a középiskolásokat. A jelentkezési határidő március 21., nevezési díj nincs. A Pázmány BTK csapatversenye az ismeretszerzés játékos és kreatív módja, közösségi élményen keresztül.

A versenyre 9–11. osztályos diákokból álló, háromfős csapatok jelentkezhetnek. A csapattagok lehetnek osztálytársak vagy évfolyamtársak, de akár más-más évfolyam diákjai is, sőt több különböző gimnázium tanulóiból is verbuválódhat a trió.

A csapatok idén is öt tárgyterület kreatív feladatai közül választhatnak, melyek – a tavalyi versenyhez hasonlóan – most is egy történelmi és kultúrtörténeti korszak mentén kapcsolódnak egymáshoz: az irodalmi, történelmi, művészettörténeti, filmtörténeti és filozófiai játékos feladatok idén a 20. század második felének egy fontos korszakába, az 1945–1970 közötti időszakba „repítik vissza” a tanulókat.

Az irodalom szekció indulói Örkény István egyperces novelláiból inspirálódva álmodhatnak meg egy saját társasjátékot, azzal a céllal, hogy a játékon keresztül Örkény különleges írói stílusát és az egypercesek „fejtetőre állt” világát másokkal is megszerettessék.

A történelmet kedvelő csapatoknak egy képregényt kell megalkotniuk az 1945 utáni vidéktörténet témájában.

A művészettörténetet választók feladata egy élőkép létrehozása egy szabadon választott, 1945–1970 közötti periódusban készült, ismert alkotótól származó – figuratív vagy absztrakt – festmény alapján.

A filmes csapatoktól a zsűri olyan rövidfilmeket vár, amelyben az alkotók az 1947–1953 között készült magyar propaganda-híradófilmeket parodizálják ki.

A filozófia iránt érdeklődők egy szabadon választott ital, étel vagy élelmiszer filozófiáját írhatják meg Hamvas Béla A bor filozófiája című művének mintájára, sőt mindezt akár főzőműsorként is prezentálhatják.

Az első forduló feladatainak részletes leírásai alább érhetők el:

Irodalom
Történelem
Művészettörténet
Filmtörténet
Filozófia

Az első fordulóban elkészített alkotások digitális dokumentációját (szövegek, képek, videók) április 4-ig kell beküldeni. Az első fordulóból a legjobb csapatok (minimum öt, maximum nyolc csapat) jutnak be a döntőbe, ahol újabb kreatív feladatok várnak rájuk. A győztes csapat 300 000 forintos fődíjjal térhet haza.

A versenyre ITT lehet regisztrálni.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria