Varsóban tartották a közép- és észak-európai szalézi régió tartományfőnökeinek találkozóját

Megszentelt élet – 2024. május 17., péntek | 13:31

Május 9–12-én Lengyelországban találkoztak a közép- és észak-európai szalézi régió elöljárói. A varsói szalézi missziós iroda volt az összejövetel házigazdája, mely az együttműködés és testvériség erősítését szolgálta, alkalmat adva a tapasztalatok és közös kihívások megvitatására, a jövőre vonatkozó stratégiák kidolgozására is. Az eseményen részt vett Andrásfalvy János magyar tartományfőnök is.

A találkozón 17 tartományi képviselő és számos szalézi körzet képviselője vett részt a régióból. Három újonnan kinevezett tartományfőnök is jelen volt, akik hamarosan hivatalba lépnek (a máltai altartományban, valamint a horvátországi és szlovéniai tartományokban). Jelen volt a varsói tartományhoz (Lengyelország terültén négy szalézi tartomány müködik – a szerk.) tartozó belarusz körzet küldöttje is.

A találkozót Roman Jachimowicz, a Közép- és Észak-Európáért felelős regionális tanácsos vezette. A meghívottak között volt Gildasio Dos Santos Mendes, a társadalmi kommunikációért felelős főtanácsos; Guido Garino, a szalézi főtanács titkára; Michal Vojtàš, a római székhelyű Pápai Szalézi Egyetem professzora és rektorhelyettese, valamint Maciej Makuła a társadalmi kommunikáció ágazatból.

A megbeszélések egyik fő témája a szalézi misszió fejlesztése volt a régióban, különösen Európa változó társadalmi-kulturális és spirituális valóságával összefüggésben. A tartományfőnökök megosztották egymással ötleteiket és gyakorlataikat, amelyek segítenek hatékonyabbá tenni a fiatalok, különösen a leginkább rászorulók között folytatott tevékenységeket.

Az első este programja testvéri légkört teremtett a résztvevőkre váró munkához. A következő két munkanap szentmisével kezdődött, amelyet két-két témaalapú foglalkozás követett, melyekhez eszmecsere és csoportbeszélgetés is társult; a délutánokat csapatépítésre és Varsó nevezetességeinek megtekintésére szánták.

Az utolsó napon több, a tartományfőnökök által javasolt témát is megvitattak.

A vasárnapi szentmisét a varsói Jézus Szíve-templomban mutatták be.

A találkozó nemcsak konkrét cselekvési tervekkel, hanem mindenekelőtt a testvéri kötelékek megerősödésével és a szalézi szellemben való közösség érzésével zárult. 

Forrás és fotó: Infoans.org/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria