Véget ért az egynapos assisi vallásközi imatalálkozó

Kitekintő – 2011. október 28., péntek | 9:56

A vallásközi imatalálkozón jelen voltak keresztény, zsidó, iszlám, hindu, szikh, zoroasztriánus, buddhista, konfucionista, taoista, sintoista, bahaista hívek, valamint nem hívők és agnosztikusok is.

Lezárult a II. János Pál által első alkalommal 1986-ban összehívott találkozó 25. évfordulóján megtartott vallásközi összejövetel az umbriai városban. 

Csütörtökön este 7 órakor indult a vonat, amellyel XVI. Benedek és a különböző vallási delegációk képviselői visszatértek a Vatikánba, ahonnan reggel 8 órakor indultak az olasz államvasutak szerelvényén. Az egynapos rendezvény bővelkedett programokban. Délelőtt az assisi Angyalos Szűz Mária-bazilikában a küldöttségek megtekintettek egy filmet az 1986-os találkozóról. Majd az egyes vallási vezetők tartottak beszédeket a vallásközi béke imanap témájáról (Az igazság és a béke zarándokai). Ezt követően került sor XVI. Benedek felszólalására. 

Egy órakor a bazilikához tartozó ferences rendi kolostor ebédlőjében fogyasztották el az ebédjüket a különböző delegációk a pápával. A menün rizs, zöldségek, saláta és gyümölcs szerepelt, gyümölcslével és vízzel. Ez a testvériséget és a józanságot kívánta tanúsítani szolidaritással azok szenvedései iránt, akiknek nem adatott meg, hogy békében éljenek a mai világban. 

Délután fél háromkor az Assisibe érkezett hívek, közöttük fiatalok csoportjai, csendben végzett három kilométeres gyalogos zarándoklat keretében vonultak az Angyalos Szűz Mária-bazilikába. Fél négykor a Szentatya és a különböző vallások delegációi is jelképesen bekapcsolódtak a zarándoklatba és ők is gyalogosan tették meg a kolostortól a bazilikáig vezető utat. 

Fél ötkor a Szent Ferenc téren, a bazilika előtt gyűltek össze a küldöttségek és ünnepélyes keretek között megújították elkötelezettségüket a béke iránt. A jelenlevő vallási vezetők felolvastak egy rövid szöveget, majd egy jelképes gesztus, egy lámpás meggyújtása következett csendes imával, végül XVI. Benedek záróbeszédével ért véget a program. Ezt követően a delegációk tagjai rövid csendes elmélkedésre Szent Ferenc sírja elé járultak, majd az Assisi vasútállomásról este hétkor visszaindultak a Vatikánba. 

Október 28-án, pénteken délelőtt fél 12-kor XVI. Benedek a Vatikánban fogadja a különböző vallási küldöttségeket, majd egy órakor Tarcisio Bertone bíboros államtitkár várja ebédre a vallási képviselőket. 

Kapcsolódó cikkek:
Isten tagadása erőszakhoz vezet (XVI. Benedek felszólalása)
Elkezdődött az assisi béketalálkozó
Miért Assisi a vallási béketalálkozó helyszíne? 

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír