Vegyük észre, aki bajba jut! – A Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója Monorierdőn

Hazai – 2023. december 11., hétfő | 11:19

Idén rendhagyó módon nem egy nagyváros adott otthont a Katolikus Karitász országos figyelemfelkeltő szolidaritási kampányának. December 10-én Monorierdő karitászszervezete látta vendégül a rendezvényt, előtte adományozók bevonásával ötszáz adag meleg ételt osztottak ki. Herczegh Anita, a Karitász jószolgálati nagykövete és Zagyva Richárd igazgatóhelyettes mondott beszédet.

Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció célja, hogy az összetartozás jegyében erősítse a szolidaritás érzését és felhívja a figyelmet a társadalom peremére szorultakra – mondta el advent második vasárnapjának délutánján a monorierdői Makkos parkban Borbás Viktor alpolgármester, a helyi karitászszervezet vezetője, aki köszöntötte az egybegyűlteket és a vendégeket: Herczegh Anitát, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetét, Zagyva Richárdot, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettesét és Kovács Gábort, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatóját.

Laczkó Mihály plébános Szente Béla polgármesterrel együtt gyújtotta meg a második adventi gyertyát a koszorún. A gyertyagyújtás előtt a 8. zsoltár néhány mondatát idézte: „Mi az ember, hogy megemlékezel róla, az ember fia, hogy gondot viselsz reá?” Az Úr gondoskodni akar rólunk, és általunk a testvéreinkről is – hangsúlyozta. Úgy tekint ránk, hogy a hasonmásai vagyunk, szeret minket, gondoskodik rólunk. Azt kívánta, hogy karácsony felé közeledve tekintsünk mi is így egymásra, hogy az erényt, a jó tulajdonságokat lássuk a másikban.

A monorierdői katolikus közösség szép énekes műsora zárta az adventi gyertyagyújtást, majd Herczegh Anita nyitotta meg az „Egymillió csillag a szegényekért” rendezvényt. A csillag az advent és a karácsony leggyakoribb dísze, hiszen az egyre sötétebb téli napokon mindenki több fényre vágyik – mondta. A téli napforduló után a világosság ismét növekedni kezd. Az Egymillió csillag mozgalom elindítói úgy gondolták, hogy a gyertyák, a fényfüzérek csak pislákoló visszfényei a világosságnak, amelyet a remény tud gyújtani; a szolidaritás, a gondoskodás képes eloszlatni a sötétséget.

A Karitász Monorierdőn és országszerte ilyen fényforrás, munkájuk a szolgáló szeretet, amelyről Pilinszky azt írta: „Ellenállhatatlanul fedezi fel a maga valódi területét. Nem kell messzire mennie, hogy megtalálja az irgalom föltáratlan, fehér foltjait.” A karitászönkéntesek terepmunkások, akik jól ismerik a rászorulók küzdelmeit, meg tudják szólítani a bajban lévőt, és azt is, akinek van miből adnia. Hangsúlyozta, hogy adventben számítanak azok támogatására, akik az ünnepvárásban látják meg a szerencsétlenebb sorsúak nehézségeit, azokét, akiknek a december a kilátástalan hiány, az egyre növekvő aggodalom hónapja. Felhívta a figyelmet, hogy minél többen érzik át a rászorulók gondjait, annál több helyre tudunk bevilágítani, kézzelfogható segítséget nyújtani.

„Ébredj, ember, mély álmodból...” – idézte az adventi éneket, és ehhez kapcsolódóan azt kérte, ébresszünk rá minél több embert az irgalmas szeretet fontosságára és örömére. Legyünk fény, jelenlét és erő egymás számára! – zárta beszédét a Karitász jószolgálati nagykövete.

Zagyva Richárd elmondta, hogy az „Egymillió csillag a szegényekért” akció 1998-ban indult el Franciaországból, mára harminc ország csatlakozott hozzá. Magyarországon 16 éve gyújtanak mécseseket, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, a rászorulókra. Hozzátette, hogy több mint kétszáz településen zajlik idén ezen a napon hasonló esemény. 16 egyházmegye vesz részt az országos akcióban, szerte az országban sok csoport, önkéntes kapcsolódik be. Az országos megnyitót általában nagyvárosokban rendezik meg, idén pedig Monorierdőn, ahol egy lelkes közösség készült rá – mondta, és hozzátette, mekkora büszkeséget érez emiatt.

Hangsúlyozta: arra szeretnék felhívni a figyelmet Monorierdőn, az ország minden pontján és Európa harminc országában, hogy vannak köztünk rászorulók, magányosak, betegek. A gyertyák meggyújtása ezt jelképezi: Vegyük észre, aki bajba jut. Hívjuk fel az emberek figyelmét arra, hogy nagyon nagy szükség van erre a szeretetre! – kérte.

Először a meghívott vendégek gyújtottak meg egy-egy mécsest, majd a monorierdői Karitász tagjai közreműködésével meggyújtották az összes földre helyezett mécsest, amelyek együtt a Karitász szimbólumát, a lángoló keresztet formálták meg.

Zagyva Richárd kérdésünkre elmondta: egy országos akció nemcsak a főváros akcióját jelenti, hanem az egész hálózatét, mindenki részt tud venni benne, egy kistelepülés lakói is. Közös bennünk, hogy szeretettel oda tudunk fordulni a nélkülözők felé. Odafigyelünk mások bajára, adománnyal, tüzelővel, látogatással, és ezzel az isteni irgalmasság tervének, a krisztusi küldetésnek a részei leszünk. Hozzátette: a Karitász lényege, hogy professzionális hálózat, ugyanakkor közösségi jellege van, minden önkéntes és minden érdeklődő beletartozik, aki oda szeretne fordulni másokhoz.

Az eseményt vendégül látó monorierdői karitászszervezet „motorjait”, Borbás Viktort és édesanyját, Borbás Elvirát kérdeztük arról, hogyan vált ilyen aktívvá egy ilyen kis település karitatív szolgálata. Elmondták, hogy mindketten családgondozók, és a monorierdői karitász valójában a nagyszobájukból indult el, ahol éveken keresztül csomagolták a Magyar Élelmiszerbanktól kapott adományokat. Öt évvel ezelőtt döntötték el a katolikus közösséggel, hogy a plébánián folytatják az egyre növekvő tevékenységet.

Elvira családsegítő és pedagógus, idén Szent Erzsébet ünnepén a Váci Egyházmegyében Erzsébet-díjjal tüntették ki odaadó szolgálatáért. Elmondta, hogy már 1340 főnek juttatnak hetente élelmiszert az Élelmiszerbank támogatásával. Az üzletekben begyűjtik az adományokat, amelyeket elvisznek Monorierdőn és a környező településeken a családsegítőkbe, a plébániára, a Máltai Szeretetszolgálathoz, a helyiek is segítenek az osztásban.

Az 5400 lakosú község alpolgármesteri tisztjét betöltő Borbás Viktor hozzátette, mennyire büszkék mindannyian az édesanyjára, aki mindennap a terepen van, gondoskodik a rászorulókról. 2017-ben alakult meg a karitászcsoport, akkor még nem gondolták, hogy ilyen méreteket ölt. A monorierdői katolikus közösség erős alapokon nyugszik, ez biztosítja a jövőjét. Kilenc fővel kezdték, most mintegy negyvenen vannak, a jó ügy érdekében az emberek szívesen jönnek segíteni. Nemcsak adományokat osztanak, hanem időseket látogatnak, beszélgetnek velük, bevásárolnak. Monorierdőn erős a szociális háló, jelzéseket kapnak a családsegítőtől, háziorvostól, védőnőktől. Hangsúlyozták, hogy a Váci Egyházmegyei Katolikus Karitásztól is nagyon sok segítséget kapnak.

A rendezvény előtt ötszáz adag – több közreműködő szervezet által felajánlott – meleg ételt osztottak ki a karitász tagjai, a végén pedig – miközben a színpadon karácsonyi műsort hallgathattak az egybegyűltek – teát, forralt bort kínáltak és ajándékcsomagokat osztottak szét.

Fotó: Lambert Attila

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria