Venezuelában holtan találták a derűjéről ismert kenyai misszionáriust

Kitekintő – 2024. január 8., hétfő | 10:47

Alapos vizsgálatot követel a kelet-venezuelai warao közösség a közkedvelt, mindig mosolygó misszionárius halála ügyében – írta oldalán a Fides missziós hírügynökség. Josiah Asa K’Okal kenyai származású Consolata misszionárius holttestét egy fára felakasztva találta meg a rendőrség január 2-án Guara (Monagas állam) egy erdős részén.

A misszionáriust január elsején reggel látták utoljára, amikor kerékpárral elindult a Palomában található gyülekezeti házból. Személyes iratait és mobiltelefonját az épületben hagyta. 10 órakor meglátogatta ismerőseit Janokosebében; 11 órakor látták utoljára.

Josiah Asa K’Okal atya sportos ember volt, annak idején Kenyában maratonfutó volt. Venezuelában is eljárt futni, biciklizni, hosszú utakat tett a környéken, amit összekötött a gondjaira bízott közösségek látogatásával. A warao indiánok Venezuela keleti részén, Delta Amacuro államban élnek.

„Drága testvérem, nyugodj békében. Köszönjük, hogy olyan odaadóan szeretted Venezuelát, köszönjük, hogy nagyszerű misszionárius voltál. Kérjük Maria Consolatát, fogadjon a kiválasztottak közé” – írta weboldalán a Consolata missziós kongregáció.

Josiah Asa K’Okal atya 1969. szeptember 7-én született a kenyai Siayában, 1993-ban tett fogadalmat a Consolata missziós kongregációban. Londonban tanult teológiát, majd 1997. augusztus 9-én pappá szentelték. Ezt követően küldték Venezuelába, ahol több missziós területen is szolgált az évek során; volt a venezuelai Consolata misszió elöljárója is. 2006 óta vett részt az őslakosok pasztorációjában.

Elkötelezetten szolgálta a warao népcsoportot, és hosszú évek óta tanulta a nyelvüket és kultúrájukat. Gondoskodása kiterjedt azokra is, aki a nehéz gazdasági helyzet miatt elvándoroltak, Venezuela más részeire vagy Brazíliába. Odaadó szolgálata elismeréseként állampolgárságot kapott.

2022-ben mesterfokozatot szerzett antropológiából az ecuadori FLACSO (Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales) intézményi keretei között; szakdolgozatát a waraók brazíliai migrációjáról írta. Emellett tanulmányokat folytatott az emberi jogok, különösen az őslakosok jogai témájában is.

A caracasi főegyházmegye és Baltazar Porras bíboros úgy emlékezett meg róla, mint jó papról és nagylelkű misszionáriusról. A Consolata missziós kongregáció mély fájdalmát fejezte ki.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org; Arquidiocesiscaracas.com; Consolata.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria