Veres András Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén: Legyen gyermekzsivajtól hangos a templom!

Hazai – 2024. február 4., vasárnap | 18:53

Veres András győri megyéspüspök február 2-án, Urunk bemutatása, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise elején a főpásztor elvégezte a gyertyaszentelés szertartását.

A püspökkel koncelebrált Reisner Ferenc általános püspöki helynök, Böcskei Győző székesegyházi plébános és Császár István, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisa.

Az ószövetségi törvény előírta a zsidók számára, hogy negyven nappal a születés után mutassák be a gyermeket a templomban. Ezen az ünnepen arra emlékezünk, hogy Mária és József bemutatták Jézust a jeruzsálemi templomban. A bemutatás hálaadás az élet ajándékozójának. Róma a 7. században a találkozás ünnepeként fogadta el a liturgikus napot, arra utalva, amit az evangéliumban olvastunk (vö. Lk 2,22–40): az agg Simeon és Anna prófétaasszony ekkor találkozott a megígért Messiással, és ez az esemény nagy örömmel töltötte el őket – adott történeti áttekintést Veres András.

Mit üzen nekünk ma ez az ünnep? – tette fel a kérdést a főpásztor. – Jézus először jelent meg a templomban, abban a közösségben, ahová a Mennyei Atya őt küldte. Jelképesen találkozik az egész választott néppel. A püspök egy lelki írót idézve kiemelte, hogy

Jézus bemutatásának ünnepe felhívás minden szülő számára, hogy a kicsi gyermekeket is fontos elvinni a templomba. Milyen jó lenne, ha gyermekek zsivajától lenne hangos a templom!

– bátorította a főpásztor a szülőket, hogy minél gyakrabban látogassák a templomot egészen kicsi gyermekeikkel is.

A szentmise főcelebránsa arra is kitért, hogy az agg Simeon és a nyolcvannégy éves Anna prófétaasszony az időseket képviselik ezen az ünnepen.

Az időseknek, akik gyakran elhagyatottnak érzik magukat, Simeon és Anna példája felhívás arra, hogy engedjenek a lelki késztetésnek, járjanak gyakran templomba.

Legyen bennünk is az az Isten utáni vágy, mint az agg Simeonban és Anna prófétaasszonyban, mert Isten ajándékait így nyerhetjük el. Adja Isten, hogy a két idős ember, Simeon és Anna prófétaasszony példával járjon egész életünk folyamán; az ő hűségükkel törekedjünk arra, hogy minél jobban megismerjük Istent és kimeríthetetlen szeretetét – zárta elmélkedését Veres András püspök.

Fotó: Ábrahám Kitti

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria